Selgus bareljeefikonkursi võidutöö

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Otepää vallavalitsus koostöös riigikantseleiga korraldas Eesti lipulugu tutvustava bareljeefi ideekonkursi. Võidutöö on selgunud, andis teada Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuht.

Sellel aastal möödub 130 aastat sinimustvalge rahvuslipu pühitsemisest Otepää pastoraadis. 1935. aastal avati Otepää kiriku lääneseinal skulptor Voldemar Melliku loodud Eesti lipulugu tutvustavad bareljeefid. Need hävitati 1950. aastal, need taastas skulptor Mati Varik ja bareljeefid taasavati 1989. aastal.

Selleks, et rahvuslipu pühitsemist väärikalt tähistada ja paremini lipulugu välja tuua, otsustas Otepää vald koostöös partneritega jätkata Eesti lipuloo tutvustamist Otepää Maarja kiriku juures ning algatada ideekonkursi.

28. mail kogunes ideekonkursi žürii Otepääle, et välja valida võitja. Võitjaks sai töö märgusõnaga «Sinimustvalge», töö autori nimi tehakse teatavaks Eesti lipu päeval, 4. juunil, kell 16 Otepää Kirikumõisas peetaval lipuheiskamise tseremoonial. Teise koha pälvis võistlustöö märgusõnaga «Sümbol».

Žürii esimees Tõnis Lukas ütles, et konkurss õnnestus igati. «Mul on hea meel, et skulptorid rahvuslikel ettevõtmistel ikka esineda tahavad,» sõnas Tõnis Lukas.

«Väljapakutud lahendused tõid veelgi esile Otepää linnaruumis seda niinimetatud lipupealinnaks olemist, mida Otepää rõhutada tahab. Selles mõttes moodustab edaspidi pastoraadi kompleks oma lipumuuseumi ja Jakob Hurda monumendiga ning kirik oma seniste 1934. aastast pärit bareljeefide ja uute, kirikaia postidel rajatavate bareljeefidega ühtse terviku. Kogu Otepää kõneleb meile sinimustvalge ajaloost,» lisas Lukas.

Konkursižürii koosseisu kuulusid Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Arhitektide Liidu, Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Kujurite Ühenduse, Eesti lipu seltsi, muinsuskaitseameti, Eesti Evangeelse Luteri Kiriku, Otepää koguduse, riigikantselei ja Otepää valla esindajad. Žürii esimees oli Eesti üliõpilaste seltsi esindajana Tõnis Lukas.

Lisaks Otepää kiriku seintel olevatele bareljeefidele on Otepää pastoraadis Eesti lipu tuba, mida on plaanis koostöös partneritega välja arendada Eesti lipu keskuseks, et lipulugu oleks väärikalt eksponeeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles