Kokku korjati koormate kaupa prügi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talgud Õru puhkealal 2014
Talgud Õru puhkealal 2014 Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Täna kõikjal üle Eesti peetav "Teeme ära" talgupäev tõi kodudest välja üle 43 000 inimese, kes olid end kirja pannud 1737 talgule. Neile lisandusid veel inimesed, kes endid talgutele ei registreerinud, kuid siiski oma koduümbrust või külakeskust koristasid.

Töö- ja osavõtjaterohke oli talgupäev ka Valgamaal. Hommikul kell 10 olid talgulised kohal Valga Jaani kirikus. Lisaks segakoori Rõõm liikmetele olid kirikut korrastama tulnud ka koguduse liikmed ja linnakodanikud.

Talgujuht Sirje Pässa sõnul tuli kohale 24 inimest. Pesti uste karniise ja aknaid nii seest kui ka väljast ning korrastati torniruume. "Linnapäevadel on kavas lasta inimesi ka torni, kust linnale kaunis vaade avaneb. Täna puhastavadki mehed torniruumi ehitusmaterjalidest," selgitas Päss.

Küsimusele, miks segakoor Rõõm just Jaani kirikus oma talgupäeva teeb, vastas Päss, et kirikuga ollakse juba pikki aastaid sõbrasuhetes ning koor on sage esineja kirikus toimuvatel kontsertidel ja üritustel. "Nii meil endil kui ka teistel kiriku külastajatel on palju kenam vaadata, kui kirikuaknad puhtusest säravad," sõnas ta. Talgulisi olid ootamas pirukad, kommid, puuvili ja kuum tee.

Jätkates koos fotograafi kohuseid täitnud Rein Säinasega linnas ringkäiku, märkasime Ramsi veski juures linnapead Kalev Härki koos meeskonnaga koristamas ehitusprahti.

Valga väikeloomade matmispaiga läheduses saime kokku noorsoopolitseinik Thea Tekkeli ja linnavalitsuse sotsiaalpedagoogi Katrin Indoviga, kes koos põhikooli õpilastega koristasid prügi matmispaika viiva tee äärtest ning ka matmispaiga ümbrusest.

"Koristasime lastega prügi umbes kolme kilomeetri pikkuselt teelõigult ning kokku korjasime igasugust prahti. Küll oli siin betooni, riideid, autorehve, vana mööblit ja mitmesugust olmeprügi," sõnas Tekkel. Kokku võttis koristustöödest osa 14 õpilast ja täiskasvanut ning kottidesse korjati väga suur kogus prügi.

Edasi sõitsime Õru valda, kus kohalik rahvas koos vallaametnike ja noortekeskuse noortega riisusid ja koristasid puhkeala. Volikogu esimehe, talgujuht Kalmer Sarve sõnul oli riisuma ja oksi koristama tulnud 30 inimest. "Võtsin ka oma kaks last siia kaasa ja tore, et kohale on tulnud hulk kohalikke lapsi. See on neile hea töökasvatus ning mõnus on üheskoos midagi kasulikku ära teha," sõnas ta.

Eemal tegi hoolsasti tööd ka vallavanem Agu Kabrits. "Mul oli täna võimalus talgutele minna mitmesse kohta, kuid otsustasin siiski oma valla rahvaga koos tööd teha. Tore on koos vallarahvaga tööd teha, sujub kohe kiiremini ja jõudsalt," nentis ta. Talgulisi ootas pärast töö lõpetamist talgusöök, milleks seekord oli maitsev hernesupp. Ka Valgamaalase esindajad said kuuma supi headuses veenduda.

Valka tagasi sõites põikasime endisele Paju lennuväljale, kus prügi koristas Tõlliste valla rahvas ja Valgamaa noorte tehnikakeskuse noored eesotsas Teresa Salega. Prügi korjama olid tulnud ka Tsirguliina keskkooli õpilased Andra Punt, Gerle Rätsep, Ruthanne Kern ja Stella Möldre.

Tüdrukud ei suutnud ära imestada, kui palju prügi ja olmeprahti on inimesed lennuväljale kokku tassinud. Terve konteineritäis oli kokku korjatud autorehve ja teine konteiner täitus olmeprügiga.

"Siin on isegi televiisoreid ja igasugust kodutehnikat toodud, purke, pudeleid, pakendeid ja riideid," sõnas 9. klassi õpilane Andra Punt, kes osales koristustalgutel teist korda.

Kohal oli ka vallavanem Madis Gross, kelle sõnul toimusid täna talgud valla eestvõttel lisaks veel ka Tsirguliinas. "Tohutu prügi on siia ikka kokku toodud. Viimati koristasime siin lennuväljal vist neli-viis aastat tagasi," sõnas vallavanem. Kokku oli talgulisi 16. Abiks oli tulnud ka AS Laatre Piim traktorist koos traktoriga, mis rahva kokku korjatud prügi konteinerisse tõstis.

Talgupäevaga jäi rahule ka talgujuht Tõnu Troon, kes kiitis osalejate rohkust ja nende tublit tööd. Talgulistele pakuti lõunasöögiks pitsat.

Valgamaal registreeriti 56 talgut, kus osales 1512 inimest.

.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles