Kaherattaliste juhid teevad eksameid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Ehrenpreis

Sellest nädalast saab liiklusregistri büroodes registreerida ja sooritada A- ja AM-kategooria (mootorratas ja mopeed) sõidueksameid.

Maanteeameti eksamiosakonna juhataja Toivo Kanguri sõnul saab kaherattaliste mootorsõidukite sõidueksameid sooritada vaid sobiva ilma korral. «Me ei taha panna kellegi tervist ja elu ohtu sellega, et teedel võib olla libedust, lahtist killustikku või kallab lausvihma.»

Tema sõnul saab liiklusreeglite meeldetuletamiseks ja eksamikeskkonnaga tutvumiseks maanteeameti koduleheküljel teha nii mootorratta (A1-, A2- ja A-kategooria) kui mopeedi (AM-kategooria) teoreetilist proovieksamit (vt http://www.mnt.ee/index.php?id=23741), mille küsimuste maht täieneb pidevalt. B-kategooria proovieksami keskkond avati juba eelmisel aastal.

E-teeninduse keskkonnas saab eksamitele registreerida B-kategooria esmaõppe korral, kuid A-kategooria sõidueksamile registreerimiseks tuleb tulla liiklusregistri büroosse. Enne registreerimist peab olema selge, kelle rattaga sõidueksamit sooritatakse (autokooli, sõbra jne). Samuti peab eksamineeritav hoolitsema, et tal oleks eksamile tulles kaasas vastav turvavarustus ning sõiduki dokumendid.

Eksamitele registreerimise, eksamiharjutuste, varustusele esitatavate nõudete kohta käiv ja muu eksamiga seotud info on maanteeameti kodulehel.

A-kategooria sõidueksami vastuvõtmise riigilõiv on 26 eurot, mopeedi sõidueksami riigilõiv 6 eurot ning liiklusregistri büroo omanduses oleva mopeediga sooritatud sõidueksami riigilõiv 20 eurot.

Liiklusteooria eksami tulemus kehtib üks aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles