Veel saab tellida e-valijakaarti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paberil valijakaart. Pilt on illustratiivne.
Paberil valijakaart. Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann

Valimiste eel saadab riik igale hääleõigust omavale vähemalt 18aastasele valijale valijakaardi, kus info selle kohta, kus, kuidas ja millal valida. Peale paberil saadetava valijakaardi on inimestel võimalik tellida endale elektrooniline ehk e-valijakaart.

Et saada e-valijakaart juba 25. mail toimuvateks Euroopa Parlamendi (EP) valimisteks, tuleks see tellida eesti.ee leheküljelt hiljemalt 24. aprillil. Need, kes e-valijakaardi tellinud juba varem, ei pea seda uuesti tegema. Tellimus jääb kehtima ka kõikideks järgnevateks valimisteks.

«Täna on tellitud pea 70 000 elektroonilist valijakaarti, viimastel EP valimistel oli neid umbes 13 000. See number on aastatega küll tõusnud, kuid arvestades meie internetikasutuse statistikat, võiks arv olla kordades suurem,» ütles siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas nädala algul. Ta kutsus inimesi üles elektroonilisi valijakaarte tellima.

Elektroonilise valijakaardi tellimine võtab aega vaid mõne hetke ja selleks on vaja www.eesti.ee leheküljele ID-kaardi, mobiil-ID abil või internetipanga kaudu sisse logida. ID-kaardiga sisse logides on lisaks kehtivale ID-kaardile vaja ka ID-kaardi lugejat ja ID-kaardi paroole. E-valijakaardi tellimist alusta siit www.eesti.ee/portaal/valimised.eabi.

«E-valijakaart täidab täpselt sama ülesannet, mis enne valimisi postkastidesse saadetav paberkaart, andes teada kus, millal ja kuidas on võimalik hääletada,» selgitas Pungas. Ta lisas, et e-valijakaarti ei pea välja printima ega valimisjaoskonnas hääletamiseks kaasa võtma. «E-valijakaardi tellimine ei tähenda seda, et inimene peab ka elektrooniliselt hääletama.»

Enne valimisi tuleks üle vaadata ka oma rahvastikuregistrisse kantud elukoha andmed. Valijale määratakse valimisjaoskond nende aadressiandmete alusel, mis on rahvastikuregistris 30. päeval enne valimisi. Nende valimiste puhul on see kuupäev 25. aprill.

«E-valijakaarti saab tellida ka pärast 25. aprilli, siis saab inimene endale elektroonilise valimiskaardi järgmisteks valimisteks,» ütles Pungas. Kehtivaid elukoha andmeid saab kontrollida riigiportaalis www.eesti.ee. Juhul kui elukohaandmed on muutunud, saab seal samas esitada elektroonilise elukohateate oma uue aadressiga. Elukohateate võib esitada ka elukohajärgsele valla- või linnavalitsusele kohapeal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles