Valgamaa poiss Kaido saab annetajate toel uue maja

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8aastane Valgamaa poiss Kaido, kellel on diagnoositud pärilik ja eluaegne nahahaigus ihtüoos. Pildil Kaido oma vanaema Vilve Ehasaluga.
8aastane Valgamaa poiss Kaido, kellel on diagnoositud pärilik ja eluaegne nahahaigus ihtüoos. Pildil Kaido oma vanaema Vilve Ehasaluga. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Möödunud teisipäeval «Ringvaate» saates nähtud ihtüoosi põdeva kaheksa-aastase Kaido ja tema vanaema lugu läks hinge nii paljudele eestimaalastele, et vannitoast unistanud vanaema ja poiss saavad heade inimeste annetuste abiga endale uue kodu.

Tartu Ülikooli kliinikumi lastefondi pangakontodele on Kaido toetuseks laekunud rohkem kui 4000 annetajalt kokku üle 80 000 euro, mis võimaldab poissi aidata palju rohkem, kui algselt plaanitud.

Lastefondi tegevjuhi Küllike Saare sõnul pidas fondi nõukogu Kaido ja tema vanaema elamise olukorraga põhjalikumalt tutvudes otstarbekamaks ehitada neile täiesti uus kodu.

«Kuna meie põhimõte on kasutada kogu annetatud raha Kaido heaks, otsustaski lastefond koos poisi eestkostjaks oleva vanaemaga, et vana elamise remontimise asemel ehitatakse senise kodu kõrvale uus maja koos uue kanalisatsiooni ja imbala, juurdepääsutee, elektrisüsteemi, soovitud ahjude, sisustuse ja kõige muu vajalikuga,» selgitas tegevjuht.

Praegu laseb nende koduks oleva vana vallamaja katus läbi, seinad on külmad, kõik aknad vajavad vahetamist ja puudub korralik kanalisatsioonisüsteem. Kokkuvõttes kujuneks sellise maja kapitaalremont olukorda hinnanud ekspertide sõnul kallimaks ja palju aeganõudvamaks kui uue ehitus.

«Uus maja saab juriidiliselt Kaido omandiks ja see aitab tal tulevaseks eluks julgemalt ette valmistuda. Kuulutame peagi välja avaliku hanke majaehituseks parima pakkumise saamiseks,» ütles Saar.

Fond aitab Kaidot ja tema vanaema ka kogu vajaliku dokumentatsiooni ja juriidilise poole kordaajamisel. Kõigil ehitusvaldkonna ettevõtetel, kes soovivad mingil viisil Kaidot ja tema peret maja ehitusel aidata, palutakse julgelt fondiga ühendust võtta.

Peale selle paigaldatakse vann ka Urvaste internaatkooli, kus Kaido õpib ja viis päeva nädalas veedab.

Kuivõrd annetusi on laekunud oodatust palju rohkem, soovivad Kaido ja tema vanaema aidata ka teisi ihtüoosihaigeid lapsi. Selleks otsustatigi osa perele pakutud abist nende heaks kasutada.

«Tean, kui keeruline on ihtüoosihaige lapse eest hoolitsemine, eriti kui selleks puuduvad vajalikud tingimused,» rääkis vanaema Vilve Ehasalu. Seetõttu palus ta lastefondil uurida, kas lisaabi vajaks ka mõni teine selle haigusega laps.

Pikemat lugu Kaidost ja tema vanaemast saab lugeda laupäevasest Valgamaalasest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles