Maa-apteegid on leidnud koha inimeste südames

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sangaste apteegis töötav Margit Levand tunneb rõõmu, et apteegi taasavamine ennast õigustanud on.
Sangaste apteegis töötav Margit Levand tunneb rõõmu, et apteegi taasavamine ennast õigustanud on. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga maakonnas on külaapteeke järel neljas omavalitsuses: Tõlliste, Puka, Sangaste ja Taheva vallas. Rohupoodide vajalikkuses maal ei kahelnud ükski Valgamaalasega vestelnud apteekritest.

Tsirguliinas ja Laatres tegutseva Lembe Raua eraapteek on kohaliku rahva hulgas kõrges hinnas. «Kliendid on põhiliselt vanemad inimesed, kes ise eriti linna vahet ei liigu. Apteek on mul kahel päeval nädalas mõne tunni avatud Laatres ja neljal päeval nädalas ka Tsirguliinas,» selgitas Raud.

Kuna käive nii suur ei ole, et võimaldaks ära majandada, käib apteeker poole kohaga lisaks tööl ka Valgas asuvas apteegis. «Ongi nii välja kujunenud, et poole koha koormus on mul eraapteekrina ja poole kohaga olen palgatööl. Pole mõtet ju kaheksa tundi päevas maa-apteeki lahti hoida, sest kliente nii palju ei käi,» sõnas Raud.

Põhilise käibe annavad tema sõnul retseptiravimid. Kauba tellimisel teeb Raud koostööd apteegiketiga. Vana kooli inimesena arvas Raud, et maakohas peab arst ja apteek olema, see on inimestele oluline. Lisaks ravimite ostule käivad inimesed apteekri juures tihti nõu küsimas ning aru pidamas.

Vanal inimesel tülikas linnas käia

Tõlliste vallas elav vanaproua Helgi ütles, et on sage apteegis käija ning pidas rohupoe olemasolu tähtsaks, sest vanal inimesel on linnas tülikas käia. «Meil on nii tore, sõbralik ja tark apteeker, kes oskab iga haiguse puhul nõu anda ja ravimeid soovitada. Temale saan ka muresid kurta,» sõnas vanaproua.

1992. aastast Pukas apteeki pidav proviisor Marika Oksaar lisas, et talle meeldib tema töö ning ka maal elada. «Eraapteek ongi võimalus neid asju ühendada,» sõnas ta. Ka tema sõnul on peamised kliendid eakad inimesed, kel pole võimalusi nii tihti linnas käia. Apteek on Pukas avatud tööpäevadel ning kliente jagub. «Mõni päev käib neid rohkem, mõnikord vähem – sõltub ka aastaajast ja haiguspuhangutest.»

Ka Puka proviisor rääkis, et suurema osa sissetulekust kindlustavad retseptiravimid ning apteeker on maal alati ka nõuandja rollis. «Inimesed teavad ja tunnevad mind ning ikka peavad nõu ja küsivad abi. Ma ei näe küll mingit põhjust, miks peaksin apteegi sulgema. Maakohas on see väga vajalik asutus,» nentis ta.

Lagle Tiku apteek Harglas töötab 1993. aastast ja on avatud kolmapäeviti, mil ka perearsti vastuvõtt. Kaks ja pool päeva nädalas on avatud haruapteek Varstus ning kahel päeval nädalas käib ta Võrus palgatööl.

Temagi kinnitas, et apteegi sulgemise mõtet pole, kuid mõtteaine tulevikus on see kindlasti, sest maal rahvaarv kahaneb ning kliente jääb üha vähemaks. «Noored käivad linnas tööl ja asju ajamas ning saavad ka oma rohud linnas ostetud. Kohapeal käivad apteegis vanemad inimesed, kellest kujunenud püsikliendid. Rahvas vananeb ja tarvidus rohtude järele olemas.»

Rohusoovid saavad kiiresti rahuldatud

Heameelt tegi talle, et päris tihti põikavad rohupoodi sisse ka möödasõitjad. Klientide soovid saavad tema sõnul enam-vähem kohe rahuldatud. «Kui tõesti mõnd harvemini nõutavat rohtu kohe pakkuda pole, saan soovi kiiresti peatselt täidetud. Kõige enam ostetakse retseptiravimeid, näiteks toidulisandeid maarahvas väga ei tarbi.»

Taheva valla sotsiaalnõunik Evi Veerme ütles, et rohupood on hädavajalik. «Ka sotsiaaltöötajatel on mugav vanuritele rohud kohapealt hankida. Püüame neid ikka abistada ravimite kättesaamisel ja kohaletoimetamisel. Enamik rohtudest saame kohe ka kätte. Kui on midagi spetsiifilisemat, saame tellimuse esitada, mis väga kiiresti täidetakse,» rääkis Veerme.

Tema meelest ei saa maa-apteeki asendada internetiapteek, sest vanematel inimestel enamasti arvuteid pole. «Apteek on külas oluline ja olen väga rahul, et Harglas see olemas on,» nentis Veerme.

Tartu Gildi Sangaste haruapteegis töötav Margit Levand rääkis, et apteegi avamine Sangastes eelmise aasta algul on ennast igati õigustanud. «Kuna asume perearstiga ühes majas ja siin on ka pansionaat, siis rahva vähesuse üle kurta ei saa,» sõnas Levand.

Ostetakse rohkem küll retseptiravimeid, kuid ka rohtu külmetuse vastu ja kõike muud tarvilikku. «Tänu sellele, et oleme haru­apteek, on kaubavalik suurem. Inimesed ikka tahavad, et saaks rohud kohe kätte. Loomulikult tuleb ka meil ette olukordi, et just seda rohtu pole kohe anda, kuid tellimuse suudame kiiresti täita. Sangaste apteek on ennast igati õigustanud ning rahvas on meid omaks võtnud,» nentis Levand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles