Emajõest leitud säilmed kuuluvad ilmselt noorele mehele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõduri säilmed Väikese Emajõe kaldal.
Sõduri säilmed Väikese Emajõe kaldal. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna, 12. märtsil käisid politseinik Heikki Ersto ja Meelis Kivi Valga militaarteemapargist kolleegidega vaatamas sõduri säilmeid, mis esmaspäeval Valgamaal Tõlliste vallas Väikesest Emajõest välja tulid.

Kui Kivi silmitses jäänuseid ja asju, mis jõe kaldal olid, rääkis ta, et ilmselt oli tegemist punaarmeelasega, kuigi Teise maailmasõja aegne katelok, mis luude kõrval vedeles, oli sakslaste oma. Hukkunud sõdurit peab ta peab ta tõenäoliselt venelaseks, sest katelokile on kraabitud kirillitsa tähed.

Nii saksa kui vene sõduritel oli kombeks katelokkidele joonistada ja kirjutada. See aitas näiteks koduigatsust leevendada ja vältida, et sööginõu teiste omadega segamini läheks. «Eks mõte oli kogu aeg kodul. On väga palju erinevaid tekste kirjutatud,» kirjeldas Kivi. «On joonistusi tehtud, näiteks täägiga linnukesi katelokile toksitud. Siis on kohe teada, et ta oli lendur.»

Jõe ääres nägi peale kateloki sääreluid, osa kolbast ja lõualuud, mille hambad viitavad noorele mehele. Luude juures oli veel püstolkuulipilduja moona, mille politseinikud kaasa võtsid. Samuti lebasid kõrval saapad ja labidas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles