Politsei ei ole suutnud Valga vargaid tabada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Martin Ilustrumm

Eilse seisuga olid vargad oktoobrist alates Valgas sisse murdnud 35 korterisse, kurikaelu ei ole politsei seni kätte saanud.

Pakettaknad murdvargaid tagasi hoida ei suuda. «Varastele on plastikaknad nagu mänguasjad. See on müstika, kui lihtsalt sisse tullakse. Signalisatsioon tuleb korteris peale panna,» rääkis Heino Viin, kes teatas neljapäeval politseile sissemurdmisest oma Metsa tänaval esimesel korrusel asuvasse korterisse, kust viidi ära Nokia telefon ja kuldehted.

Päev varem murti samal tänaval sisse teisegi korterisse, kust varastati samuti kuldehteid – kahju oli 660 eurot.

Sassis toad ja porised põrandad

Varem on Heino Viin öösiti alati kodus olnud, aga just kolmapäeval pidi ööseks ära minema. Hommikul tagasi tulles ootas ees halb üllatus. «Kõik põrandad olid porised, sahtlid poollahti kakutud ja aken lahti murtud. Tuhlatud oli, nagu varastel kombeks. Korter oli külm,» kirjeldas Viin. «Taipasin ruttu, et on vargus. Olen ennegi kuulnud, kuidas kõrvalmajades sees käidud.»

Kui vargad olid korterist võtnud, mida tahtsid, püüdsid nad sisse murda ka teise korruse korterisse ja mehe naabrite juurde. «Ronivad juba ei tea mitmendale. Naabri aknale olid jäljed juba peale tehtud,» lausus Viin.

Ilmselt ehmusid vargad millestki, sest jätsid maha redeli, mille politseinikud kaasa viisid. «Ütlesid, et uurivad. Napisõnalised olid,» sõnas Viin.

Mehe tütar Merili Kamenik on mures ja hirmul. «Vargusi on palju olnud. Miks ei ole politsei suutnud midagi teha – võiks ennast kiiremini liigutada. See ei ole esimene korter, kuhu sisse murtud. Tegelikult on asi väga hull, kui läbi pakettakna ronitakse tuppa,» ütles Kamenik. «Toad olid segamini, asjad laiali.»

Ülemöödunud nädalal kangutati lahti ka Heleni (nimi naise palvel muudetud – M. V.) Sepa tänaval oleva korteri pakettaken, kui ta mehe ja lastega päeval kodust ära oli.

Õhtul koju jõudes ei saanud Helen ja tema pereliikmed kohe arugi, et seal on võõrad käinud. «Korter tundus vaid jahe. Siis vaatasin, et lastetoas oli aken pärani lahti – sealt olid nad välja läinud,» ütles ta. Vargad viisid kaasa nii 300 eurot maksva mängukonsooli kui tegid tühjaks laste rahakassa, kus oli umbes 40 eurot. Õnneks korvas kahju kindlustus.

Oktoobrist alates on sarnaseid vargusi olnud ka Lätis Valmieras, Cesises ja Smiltenes. Seal on kokku olnud umbes 20 juhtumit. Praegu kontrollib politsei, kas kahe riigi juhtumid on omavahel seotud või mitte.

Tavaliselt on vargad korteritesse murdnud akna või rõdu kaudu. Enamasti on nad sisse roninud esimese korruse korteritesse ja teinud seda ajavahemikus kella 17–22.

Ei märganud varaste käiku

Korterisse pääsemiseks on kurikaelad avanud nii puidust kui plastikust aknaid ja uksi. Varastatud on peamiselt sularaha, väärisehteid, vanaaegseid münte ja väiksemaid esemeid, mis mahuvad taskutesse ning millega lihtne põgeneda. Osa juhtumite puhul ei olegi elanikud kohe märganud, et pikanäpumehed on külas käinud.

Valga kriminaaltalituse politseileitnant Raivo Laine soovitab inimestel tähelepanelik olla ja panustada naabrivalvele. Mõistlik oleks vara kindlustada ja paigaldada valvesüsteemid, samuti saab eramajadele ja kortermajadele paigaldada liikumisanduriga valgustid ja tööle jätta näiteks veebikaamera.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles