Endine koolijuht Aivo Meema jäi kohtus süüdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandeadvokaat Aivar Pilv ja Aivo Meema suundumas Valga kohtumajja. Meema jäi vaatamata väga tugevale kaitsjale kokkuleppemenetluses omastamises süüdi.
Vandeadvokaat Aivar Pilv ja Aivo Meema suundumas Valga kohtumajja. Meema jäi vaatamata väga tugevale kaitsjale kokkuleppemenetluses omastamises süüdi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tartu maakohus tunnistas eile Otepää gümnaasiumi endise direktori Aivo Meema kokkuleppemenetluses süüdi omastamises ja mõistis talle 7425 euro suuruse rahalise karistuse. Läinud nädalal astus Meema ka Reformierakonnast välja.

Peale selle tuleb Meemal menetluskulude katteks tasuda kokku 532,95 eurot. Kriminaalasjas esitas Otepää vallavalitsus 12 015 euro suuruse tsiviilhagi. Praeguseks on omastamises süüdi jäänud Meema vallale tagasi maksnud kogu summa.

Süüdistuse kohaselt pakkus Meema, töötades Otepää gümnaasiumi direktorina, majutusteenust gümnaasiumi klassiruumides ja õpilaskodus erinevatele spordiklubidele, tantsukoolile ja koorile. Selle eest saadud raha läks tema taskusse.

Samuti süüdistatakse Meemat, et ta omastas koolile kuuluva televiisori ning ostis kooli nimel endale kaupa Otepää spordipoest, näiteks spordi­sokke ja -kindaid. Teleri saab Meema tagasi, kuna on selle omastamise eest kahju hüvitanud ja vald telerit tagasi ei taha. Pealegi soovib endine koolijuht seda endale.

 «Paraku ei ole see meie büroo praktikas esimene kriminaalasi, mille menetluse käigus on tuvastatud, et haridusasutuse juht on omastanud õppeasutuse raha ja vara,» ütles keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler. «Eba­ausatel asutuse juhtidel on võimalik riigi raha enda taskusse panna, kuid varem või hiljem jõuavad vihjed nende tegevuse kohta ka politseini.»

 Uurimisandmeil pani Meema kuriteod toime ajavahemikus 2008. aasta jaanuarist kuni 2012. aasta septembrini.

Otsustas kokkuleppe kasuks

Karistusseadustiku järgi on võimalik omastamise eest mõista kas rahaline karistus või kuni viieaastane vangistus. Meemale sobis kokkuleppe sõlmimine võimalikult leebe karistuse huvides. «Pidasin seda otstarbekaks, see on mõistlik,» sõnas Meema eile kohtust lahkudes.

«Kohus ütleb oma sõna välja – nii on. Ma ei kavatse kohtuga pikematesse vaidlustesse asuda. Ütlen nii, nagu kohus ütleb,» rääkis ta.

Politsei viis 2012. aasta detsembris Otepää vallavalitsusest kaasa dokumente, mis andis lõpliku tõuke kohtuasjaks. Meemat kahtlustati kuulujuttude põhjal aastaid kooli õpilaskodu rentimisel saadud raha endale võtmises.

Siilbek ootab vabandusi

Eelmisesse volikogu koosseisu ja järelevalvekomisjoni kuulunud Valdur Siilbek (VL Otepää) tundis eile Meema süüdimõistmise üle vaid rõõmu. Läinud veebruaris umbusaldati teda ja järelevalve komisjoni esimeest Rein Vikardit. Üks umbusaldamise põhjustest oli ka Otepää gümnaasiumi koolielu niinimetatud segamine seoses Meema-teemaga.

«Siiamaani olen olnud nagu laimaja. Tahaksin teada, mida mõtlesid meid umbusaldanud kümme koalitsiooniliiget. Kutsuda revisjonikomisjon tagasi ja takistada komisjoni tööd? See on siis demokraatia. Tegelikult tabasime vaid jäämäe ülemist osa,» rääkis ta.

«Minu süda jääb rahule, kui need inimesed, kes meid umbusaldasid, kas või ükshaaval vabandavad. Külli Uibo juba tegi seda ja ütles, et täitis koalitsiooni korraldust. Süüd meil polnud,» lisas Siilbek.

«Oleme komisjoniga teinud oma tööd ning avastanud seaduserikkumisi. Põhimõtteliselt on välja öeldud, et koalitsioon ei tahagi, et revisjonikomisjon töötaks,» ütles Vikard toona.

Reformierakondlane Aivar Nigol, kes oli siis volikogu esimees, sõnas, et tema kommentaare anda ei sooviks, sest seda peaksid tegema eelmised vallavanemad. «Eks nende käest peab küsima, kuidas järelevalvet tehti,» sõnas ta. «Erakond ei kasvata inimesi, nad kasvavad ise.»

Sellised jamad peavad lõppema

Praegune vallavanem, valimisliidu Otepää Kodanik liige Kuldar Veere ütles, et varem kas ei tegeletud Meemaga seotud vihjete kontrollimisega või ei tahetud seda teha. Ta arvab, et Meema sarnast tööd enam ei saa.

«Konkursiga, ma arvan, kriminaalkorras karistatud inimest tööle ei valita,» lausus ta. «Seepärast olengi sellise kadalipu ette võtnud. Sellised jamad peavad lõppema. Iga päev pean tegelema asjadega, kus on näiteks erastamisaegadel ühe või teise inimese erahuvid mängus olnud. Ajad on möödas ja nii ta on.»

Reformierakonna maakonna organisatsiooni esimehele Meelis Mälbergile ei meeldi Meema erakonnaga sidumine, sest viimane pole enam selle liige. «Ja iga inimene, kes varastab ja näppab, sõltumata sellest, kas ta kuulub toasusside sahistajate sekka või Reformierakonda ... See (varastamine – M. V.) ei ole aktsepteeritav,» lisas ta.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ning juhtis Lõuna ringkonnaprokuratuur. Eilset otsust on võimalik vaidlustada 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles