Eraisikult ostmine toob kaasa riskid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tarbijakaitseamet tuletab inimestele meelde, et eraisiku käest ostes peab olema valmis selleks, et kauba või teenuse ostjale ei laiene tarbijaõigused.

Näiteks ei kehti eraisikult ostetud toodetele kaheaastane pretensiooni esitamise õigus ja eraisikult sidevahendi teel ning koduuksemüügi kaudu ostmisel 14päevane tagastusõigus. Samuti ei saa tarbijakaitseamet sekkuda eraisikutevahelistesse vaidlustesse, mis võivad tekkida siis, kui ostja pole saadud kauba või teenusega rahul.

Eriti internetist ostes ei ole sageli selge, kas kaupleja või teenusepakkuja on juriidiline või eraisik. Võib juhtuda, et inimene on enda arvates ostnud kaupa näiliselt igati korrektsest e-poest, mille taga on tegelikkuses eraisik. Ka kuulutuste portaalides ja sotsiaalvõrgustikes pakuvad kaupa ja teenuseid sageli eraisikud.

Isiklike kasutatud asjade müügi korral ei ole tegemist äritegevusega. Kui aga müüakse hulgaliselt uusi kaupu, erinevates suurustes ja värvitoonides samu mudeleid, on ilmselgelt tegemist toodete müügiga äritegevusena tulu teenimise eesmärgil.

Kui isik tegeleb majandustegevusega, tuleb tal oma tegevus registreerida äriregistris ja majandustegevuse registris. Lisaks tuleb isikul saadud tulu deklareerida maksu- ja tolliametile ning tasuda sellelt tulumaksu.

Palju eraisikutest teenusepakkujaid leidub iluteenuste valdkonnas. Hulgaliselt küüne- ja ripsmetehnikuid, juuksureid ja kosmeetikuid osutab teenust näiteks Facebooki konto kaudu end reklaamides, olemata end registreerinud äriühingu või FIEna. Nende kliendid maksavad neile teenuse eest sularahas, saamata selle eest ostu tõendavat dokumenti.

Samuti on levinud eraisikult eraisikule müük kasutatud autode puhul, kuna eraisikult osta on odavam. Tarbijakaitseametisse laekunud pöördumiste põhjal on inimestel probleeme olnud ka eraisikult mööbli ostmisega.

Kui ostja on kandnud raha eraisikust müüjale, on hilisemate probleemide korral võimalik pöörduda vaid kohtu poole. Seega tuleks enne ostmist veenduda, kellele tuleb teha ülekanne: ettevõttele või eraisikule. Kui makse tuleb teha eraisikule, saab äriregistrist eraisiku nime järgi kontrollida, kas tegemist on FIEga. Kui äriregistrist sellise nimega FIEt ei leia, on tegemist eraisikuga.

Üldised soovitused tarbijale

· Enne kauba tellimist tee kindlaks, kas müüja on era- või juriidiline isik. Üks võimalus selleks on vaadata, kelle pangakontole tuleb kauba eest raha kanda – eraisiku või juriidilise isiku arvele.

· Kontrolli kaupleja tausta netifoorumitest ja e-poodide puhul vaata kindlasti tarbijakaitseameti musta nimekirja.

· Ära maksa kergekäeliselt sajaprotsendilist ettemaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles