Valga noored suitsetavad Lätist pärit «aafrika kaktust»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanikule müüs Andrei-nimeline mees salapärast puru kõhklematult. Kaasas käis vaid manitsus seda ettevaatlikult suitsetada.
Ajakirjanikule müüs Andrei-nimeline mees salapärast puru kõhklematult. Kaasas käis vaid manitsus seda ettevaatlikult suitsetada. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lätis Valga naaberlinnas Valkas saab kooli lähedal osta kahtlast puru, mille müüjate vastu politsei veel võimetu on.

Rohelist ürte meenutavat segu on väga lihtne saada.

Maja uksele koputamise järel avaneb luuk. Küsiva pilguga vaatab otsa noor mees.

«Müüte mingit puru. Tahaksin seda.»

«See selleks, aga kes te olete?» küsib mees ajakirjanikult vene keeles.

Vastus «Mitte keegi.» sobib müüjale, kes kostab: «Tule värava juurde.» Nurga taga saab kätte pisikese pakikese, mille eest tuleb kolm eurot maksta.

Aafrika kaktuse nime saanud puru suitsetamine tekitab tõsist sõltuvust, noori on ka haiglasse viidud. Ühele Läti tüdrukule piisas kahest-kolmest mahvist, et eluohtlikku seisu sattuda. Isegi Eestist Valga vene gümnaasiumist teab politsei puru ostvat noortepunti.

Segu suitsetanud teismelise käitumine võib imelik olla, aga midagi ei näita kiirtestid ega ekspertiis. Läti tahab puru müümist ja ostmist siiski keelata.

Valgamaalt pärit 18aastane Henri (nimi muudetud - M. V.) teab, et salapärast segu Lõuna-Eestis suitsetatakse. Peale Valgamaa ka Võrumaal. «Räägitakse, et on tavaline muru, mis kemikaalidega üle pritsitud.»

Valka põhikooli direktor Nadežda Možarova nimetab segu müümist katastroofiks, kuna seda pole õnnestunud takistada. Kohalikud koolid hoiavadki seepärast koolipäeval uksed lukus.

Artikli täisversiooni loe ajalehe Valgamaalane kodulehelt!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles