Kas vaese mehe saluuti tasub taevasse lasta?

Eveliis Vaaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui vasakul asetseva padruni aktiviseerimiseks tuli ta asetada pelgalt tasasele pinnasele ja süütada sütik, siis pildil paremal olevate rakettide taevasse lennutamiseks tuli nad pinnasesse suruda. Kuna lumi on taevasse jäänud, tuli siinkohal appi liivahunnik parkla juures.
Kui vasakul asetseva padruni aktiviseerimiseks tuli ta asetada pelgalt tasasele pinnasele ja süütada sütik, siis pildil paremal olevate rakettide taevasse lennutamiseks tuli nad pinnasesse suruda. Kuna lumi on taevasse jäänud, tuli siinkohal appi liivahunnik parkla juures. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Üle Eesti panevad rikkamad linnavalitsused ja asutused aastavahetuse ilutulestiku alla magama igal aastal suure hulga krabisevat. Mida teha aga siis, kui pauku, kärtsu ja mürtsu tahaks, aga rahakott just puuga seljas pole?

Valgamaalase toimetus tegi vaese mehe ilutulestiku eksperimendi, kus kokku 15 euro eest soetasime neli erinevat raketti ja sama summa eest ostsime ka ühe 25-lasulise ilutulestikupatarei.

Kas 15 euro eest saab näha silmailu või tuleks sellele rahale targem otstarve leida? Kas mõttekam on panustada mitmesse odavamasse raketti või panna kogu eelarve magama ühte mitmelasulisse saluuti?

Eksperimendis osalesid Arnika müügipunktist soetatud neli pürotehnikatoodet. Tooteid valides lähtusime põhimõttest, et kõik neli oleksid erineva hinnaga ja võimalikult mitmekesised.

Kotkas – suur tulilind, mis pööreldes ja kuldseid sädemeid õhku pildudes õhku tõuseb, lennukõrgus 20 meetrit (hind 1 euro).

Virmalised – Rooma küünal, mis tulistab 10 värvilist leegitsevat pärlit kuni 20 meetri kõrgusele (1.90).

Tähelill – viis värvilist tähebuketti, lennukõrgus kuni 25 meetrit (3.50).

Stinger – viis suurt värvilist ja võimsat tähepommi, lennukõrgus 40 meetrit (9.90).

Võrdlusmomendi loomiseks üksikute rakettide ja mitmelasulise patarei vahel soetasime ka ühe 15eurose patarei kaubamärgi Tõrva Tuli alt.

25s Cake – ilutulestikupatarei viie efektiga, tempokas finaal. Kuldse pragiseva komeetsabaga punased, rohelised, sinised ja kollased pojengid (15.00).

Valgamaalase eksperimendi tegi huvitavaks ka see, et tegelikult polnud enamik meist rakette ise taeva poole lennutanud. Seega polnudki vabatahtlikke raketisüütajaid toimetusest nii kerge leida. Appi tuli vapper Ainar ja eksperiment võiski alata. Kohaks valisime toimetuse lähedal parkla kõrval asuva tühermaa – hinge kinni hoides, et autopesula seinad terveks jääksid ja lähedale pargitud autod niisamuti.

Tulemused

Kotkas

Kotka kohta arvas isehakanud saluudiekspertgrupp järgmist: «Jama; naljakas; igav – susises vaid; palju suitsu, natuke värvi, ise ei ostaks – äkki ei läinud hästi tööle; palju suitsu, vähe villa – jamps; kummaliselt mage; oli ka üldse midagi või lihtsalt mingi soss ...; ootamatult vaikne ja pöörlev; kuhu pauk jäi?»

Olgu siinkohal öeldud, et tõenäoliselt läks Kotka ilus efekt vale süütamise nahka. Nimelt kahtlustan, et asetasin selle maapinnale valepidi, mistõttu ei saanudki saluudifännid Kotka tõelist ilu näha, sest kindlalt võib öelda, et 20 meetri kõrgusele see «imelind» kahjuks seekord ei tõusnud.

Tähelill

Kotkast peaaegu neli korda kallimate tähelillede kohta arvasid hindajad järgmist: «Väga kõva pauk, aga polnud viga; päris hea; täitsa efektne; vaese mehe ilutulestik, viis hädist, aga siiski värvilist pauku; päris vahva, vähemalt tuli pauk ja värviline tuli; ilus värviline, alguses jäi mulje, et kustus ära ja ei tulegi üldse pauku; päris tubli tulemus, koerad said kindlasti kõik ehmatatud; ootamatult efektne ja kauakestev.»

Ilmselgelt mõjus pärast kotka ebaõnnestunud taevasse läkitust tähelillede tulesadu nagu vee leidmine keset kõrbe. Esmalt pettumuse osaliseks saanud saluudifännid hakkasid juba sulama ja tunneli lõpus valgust nägema.

Virmalised

Tähelillest poole odavamate virmaliste kohta arvasid saluudihindajad nii head kui halba: «Ilu rohkem, lärmi vähem – kutsud võivad hinge tõmmata; jõuetud, kuid ilusad; palju suitsu, natuke mannetu, ei läinud eriti kõrgele; käib kah kui paremat pole; kümme sutsakat, mulle meeldis, et ei teinud suurt pauku ega kära, muidu aga natuke niru; ilus; mitte eriti ilus.»

Siit tuleb selgelt välja, et tegelikult eelistatakse saluuti, mis on küll võimas, kuid tahetakse, et see ei teeks suurt lärmi ega pauku.

Stinger

Ja oligi aeg üksikuna soetatud rakettidest kõige võimsam ehk Stinger (tõlkes nõelaja – E. E.) taeva poole läkitada. Suure toru ots sügavale liivahunniku sisse surutud ja jalaga kinni tambitud, avanes saluudiimetlejatele pilt, mis pani nad arvama järgmist: «Laiaulatuslikud ja väga efektsed, aga kahjuks oli neid nii vähe; suured ja erinevate värvidega, täitsa kobedad; see oli juba päris kena, ilus vaadata; natuke lühikeseks jäi, aga muidu ilus.»

Üksikute rakettide kokkuvõtteks võib öelda, et tegelikult on hinna ja kvaliteedi suhe paigas: kõige kallim Stinger oli toimetuserahvale kõige rohkem meeltmööda ja odavamaid saluudivariante peeti pisut haledateks.

25s Cake

Ometi on 15eurose saluudieelarvega inimestel võimalus soetada ka üks mitmelasuline patarei, kus ühe süütamise järel purskub välja 25 raketti.

Saluudivaatlejad arvasid selle viimaseks jäetud grand finale ehk suure lõppvaatuse kohta järgmist: «Väga-väga ilus; kõige efektsem ja ilusam, annab ilutulestiku mõõdu välja; erinevad värvid ja pakub silmailu, huvitav oli jälgida ja oli kahju, kui otsa sai; loomulikult oli see kõige vingem; võimas – kui osta, siis just see, väga meeldis; kõige võimsam tulevärk – oli, mida vaadata, kuid oma kõrvadest hoolivad inimesed võiksid selle tulemängu nautimiseks heaga kaugemale minna; üle linna värk, vinge; polnudki selliseid näinud!»

Mida järeldada võib?

Pole kahtlustki, et kõige vaatemängulisema tulevärgi pakkus toimetuserahvale 15eurone 25-lasuline patarei.

Sestap ei olnud üllatus seegi, et küsimusele, kas nad paneksid oma 15 eurot mitme üksiku raketi alla või panustaksid sama hinnaga patarei peale, vastati, et eelistaksid just viimast varianti.

Nimelt öeldi selle kohta: «Andis minisaluudi mõõdu välja, taskukohane võimalus tuua õhtusse lisasärtsu; pigem osta see üks ja kallim – efekt sama, mis neljal väiksemal raketil kokku või isegi veel võimsam, kuna saab korraga süüdata ega pea üksikuid rakette ükshaaval süütama – on vähem sekeldamist; parem lühiajaline efekt kui aeglane vindumine.»

Enamik toimetuserahvast ütles, et 25-lasuline patarei oli oma hinda väärt. Ükshaaval odavate rakettide soetamine aga pole hindajate meelest seda raha väärt, kuna toob endaga kaasa liigse sekeldamise. «Igaüht peab eraldi kinnitama ja süütama. Liiga palju vaeva ja vähe villa,» seisis ühel tagasisidelehel.

Ometi sobiks ilmselt üksikute rakettide ostmine neile, kellele meeldib just süütamise rõõm ja elevus, kas kõik ikka läheb nii, nagu planeeritud. Lisaks pakuvad eri tüüpi raketid vaheldusrikast tulemängu.

Üks aga on selge: selleks et aastavahetusel tunda närvikõdi ja nautida taevalaotusel tulevärki, ei pea kulutama hiigelsummasid. Täiesti arvestatava ja silmailu pakkuva vaatemängu saab ka 15 euro eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles