Eestlased tekitasid Lätis eurohulluse

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätis tulid müügile euro müntide stardipaketid.
Lätis tulid müügile euro müntide stardipaketid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Alates teisipäevast saab Läti kommertspankade kontoritest, Läti Posti postkontoritest ning Läti Pangast osta Läti euromüntide stardikomplekte. Komplekt koosneb 45 mündist, koguväärtusega 14,23 eurot. Läti praeguses rahas maksab see 10 latti.

Euromüntide stardikomplektis on kaks 2-eurost, neli 1-eurost, seitse 50-sendist, kaheksa 20-sendist, seitse 10-sendist, viis 5-sendist, kuus 2-sendist ja kuus 1-sendist münti.

Nagu kinnitas Valgamaalasele ajalehe Ziemeļlatvija ajakirjanik Aldis Māris Dubļāns, tekkis Valkas SEB panga kontoris seoses stardikomplektide müügiletulekuga tõeline eurohullus. «Huvi oli väga suur. Mulle tundus aga, et enamik pangas olnutest olid Eestist. Ei kujutagi ette, millest selline huvi. Ehk osteti jõulukingiks.»

Eestlaste eurohullust Lätis kinnitas Valgamaalasele valgalane Tiina (perekonnanimi toimetusele teada). «Kui neljapäeval panga juurde jõudsin, seisis selle ees kaks Eesti numbrimärgiga autot. Nägin kolme tuttavat – kõik olid Eestist.

Kuigi algselt oli plaanis igale soovijale müüa viis stardikomplekti, tingis tohutu huvi nende vastu Dubļānsi sõnul selle, et iga soovija sai vaid ühe. »Eks see tekitas ka nurinat mõistagi.«

Kuna Tiina oli juba teadlik, et iga soovija vaid ühe komplekti saab, külastas ta pangakontorit koos emaga. »Seega saime kaks komplekti. Kui küsisime, kas võib näiteks järgmisel päeval uuesti tulla, kehitas teller õlgu ja ütles, et eks tulgu." Tiinagi soetas stardikomplektid jõulukingiks.

Stardikomplekti saab osta enne 2014. aasta 1. jaanuari, et tutvuda euromüntidega ja et juba 1. jaanuarist sooritada oste eurosularahaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles