Lapsed puutuvad meelemürkidega kokku juba varakult

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Eleri Lõhmus/Valgamaalane

Täna, 4. detsembril algab teavituskampaania «Lapsevanem, ära maga maha õiget aega!». Sellega juhitakse vanemate tähelepanu sellele, kuidas rääkida oma lastega alkoholist, suitsetamisest ja narkootikumidest.

«Eesti lapsed alustavad meelemürkide tarvitamisega väga vara. Näiteks on iga kolmas 11aastane joonud ära pudeli õlut või siidrit, iga kolmas 13aastane olnud purjus ja iga kolmas 15aastane proovinud mõnd narkootikumi,» rääkis perekeskuse Sina ja Mina terapeut Kadri Järv-Mändoja.

Ta rõhutas, et mida varem meelemürkide kasutamisega alustatakse, seda kahjustavam on ainete mõju kesknärvisüsteemile ja aju arengule. Ka on seda suurem tõenäosus sattuda neist ainetest sõltuvusse

Sõltuvusainete kasutamisega on seotud ka korrarikkumised, probleemid koolis ning tülid vanemate ja sõpradega.

Siseministeeriumi tellitud teavitus kutsubki vanemaid üles lapsega võimalikult varases eas sõltuvusainetest rääkima. «Sõltuvuste ärahoidmine või vähemalt edasilükkamine on võimalik. Selleks peab aga vanem lapsele kehtestama kindlad piirid – näiteks, et enne täiskasvanuiga keelatud aineid ei tarvitata. Kõige parem vanus lapsega rääkida on enne teismeiga – kui laps veel vanemaid kuulab,» rääkis Mändoja.

Teavitussõnumeid võib detsembris ja jaanuaris märgata meediakanalites, tänaval ja isegi kinos. Kogu vanematele suunatud info koondub veebilehele tarkvanem.ee. Vanemad leiavad sealt tekste, videoklippe ja lugemissoovitusi, mis annavad nõu, kuidas oma lapsele piire kehtestada ning lükkavad ümber kõige levinumaid selleteemalisi müüte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles