Maakoolide juhid kohtusid Aaviksooga

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Jaak Aaviksoo.
Kaitseminister Jaak Aaviksoo. Foto: Peeter Langovits.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo arutas eile kümne maapõhikooli juhiga, kuidas jagada omavalitsuste vahel haridustoetust viisil, mis garanteerib linnaga samaväärse õpetaja palga ka väikestes omavalitsustes ning kindlustab kodulähedaste põhikoolide säilimise.

Kümne maakooli juhi hulgas oli ka Lüllemäe põhikooli juht Tiit Lepp ja Palupera Põhikooli juht Svetlana Variku.

Minister Aaviksoo sõnas kohtumisel, et omavalitsustele haridustoetuse, millest lõviosa moodustab õpetajate palgatoetus, jagamise põhieesmärk on teha seda õiglaselt.

„Haridustoetus kasvas sellel ning kasvab ka järgmisel aastal,“ ütles Aaviksoo. „Numbrid näitavad selgelt, et tänavusest palgatõusust võitsid proportsionaalselt kõige rohkem suured linnad, kus samas on raha õpetajateni jõudnud kõige aeglasemalt. Meile on aga tähtis kindlustada põhihariduse jätkumine igas Eesti nurgas.“

Ta rõhutas, et kõik rahvusvahelised uuringud näitavad, et tugev põhiharidus on meie suurimaid trumpe. „Seepärast peavad toetuse jaotamise alused kindlustama, et mõistlikud otsused teinud vallad ja linnad suudaksid haridustoetuse abil kindlustada õpetajatele konkurentsivõimelise töötasu,“ lisas minister.

Maakoolide juhid nõustusid, et tänaseni kehtivad jaotuse alused on olnud soodsamad suurematele linnadele ega taga kodulähedase põhikooli säilimist. Samuti rõhutasid koolijuhid, et riigi poliitika peab mõistma kestliku maapõhihariduse olulisust.

Järgmisel aastal kasvab õpetajate miinimumpalk 800 euro peale ning keskmiselt saavad omavalitsused riigilt õpetajate palgatoetust vähemalt 960 eurot ametikoha kohta. Viimase viieteistkümne aastaga on alg- ja põhikoolide arv vähenenud 176 võrra, kuid gümnaasiumide arv on vähenenud üksnes 21 võrra.

Kodulähedase põhikooli hoidmist toetava rahastamise põhimõtteid arutasid ministeeriumis Maarika Niidumaa Mõniste koolist, Tiit Lepp Lüllemäe põhikoolist, Enn Lehtpuu Väätsa põhikoolist, Svetlana Variku Palupera põhikoolist, Raivo Reimets Voore põhikoolist, Marika Pütsep Salme põhikoolist, Urmas Reinfeldt Varbla põhikoolist, Mainer Järvelill Meremäe koolist, Ale Sprenk Krabi põhikoolist ning Enn Siimer, kes juhib Kildu põhikooli.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles