Valgamaa ettevõtted prognoosivad käibekasvu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaal on suurenenud nende ettevõtete arv, kes kavandavad järgmiseks majandusaastaks olulist käibekasvu, näitas SEB Valgamaa ettevõtteklientide seas korraldatud uuring „Valgamaa Ettevõtlusbaromeeter 2014“.

„Valgamaal plaanib 2014. aastal oma käivet vähemalt 15 protsendi võrra suurendada 28 protsenti ehk tunduvalt rohkem kui aasta eest, mis on märk piirkonna kõige suuremast optimismist. Sarnaselt teistele Eesti lõunaosa maakondadele on käibekasvu vedajateks põllumajandus- ning tööstussektor,“ kommenteeris SEB Panga juhatuse liige ja krediidivaldkonna juht Erki Pugal.

Maakonna ettevõtetest kavatseb 22 protsenti siseneda uutele eksporditurgudele või laiendada tegevust olemasolevatel ning nende seas on valdavalt esindatud tööstussektor.

Üle 30 000 euroseid investeeringuid kavandab tööstus- ning põllumajandussektori juhtimisel 67 protsenti ettevõtetest, mida on tunduvalt rohkem aasta eest prognoositust – siis oli neid ettevõtteid 42 protsenti.

Uusi töökohti plaanib luua 22 protsenti Valgamaal küsitletud 18 ettevõttest, mida on veidi vähem kui aasta eest.

Kui mullu kavandas 75 protsenti Valgamaa ettevõtetest innovatsioonitegevusi, siis 2014. aastaks on see plaan vaid 56 protsendil.

SEB viis sel sügisel teistkordselt läbi üle-eestilise nõustamisprojekti, mille raames külastasid panga esindajad enam kui 900 Eesti väikest ja keskmise suurusega ettevõtet 15 maakonnas, et aidata neil läbi viia finantsanalüüsi järgmiseks aastaks.

Nõustamisprojekti raames viis SEB läbi ka Ettevõtlusbaromeetri nimelise uuringu, mis kaardistab ettevõtjate ootusi, milliseks kujuneb äriaasta 2014. Ettevõtjad andsid hinnangu oma ettevõtte 2014. aasta käibe arengutele, töötajate arvu muutumisele, ekspordi- ning planeeritud investeeringutele ja innovatsioonikavadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles