Diabeedipäeva fookuses on haigusega kaasnevad tüsistused

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees / Scanpix

Täna, 14. novembril tähistatakse üle maailma diabeedipäeva, mille fookuses on sel aastal diabeediga kaasnevad tüsistused. Selleks, et diabeedile tähelepanu pöörata, saab täna kõikides Selverites üle Eesti mõõta veresuhkrut.

Juhtimaks inimeste tähelepanu diabeedile, korraldavad Eesti Diabeediliit, Eesti arstiteadusüliõpilaste selts, TÜ kliinikumi lastefond, OÜ Berlin-Chemie Menarini Eesti, OneMed OÜ ja Selver juba neljandat aastat järjest veresuhkru mõõtmise kampaania.

Täna kell 17–19 mõõdavad arstitudengid Selverites üle Eesti tasuta veresuhkrut. Kõige enam tasub oma veresuhkru näitajate vastu huvi tunda ülekaalulistel üle 40aastastel inimestel ning nendel, kelle suguvõsas on
varem esinenud diabeeti.

«Diabeeti haigestunute arv kasvab kogu maailmas ja nii ka Eestis. Umbes pooled diabeetikutest ei teagi, et neil see haigus on, sest spetsiifilisi sümptomeid ei pruugi olla,» ütles Eesti Diabeediliidu president Ulvi Tammer-Jäätes.

Veresuhkru kontrollimisega on võimalik diabeet varasemalt avastada ning sellega vähendada võimalikke terviseriske. Püsivalt kõrge veresuhkru tase võib viia haigusteni, mis mõjutavad südant ja veresooni, silmi, neerusid, närve, hambaid, samuti on diabeetikutel kõrgem risk infektsioonide tekkeks.

Eelmisel aastal käis diabeedipäeval veresuhkrut mõõtmas 3966 inimest, sealhulgas ka 144 last. Noorim osaleja oli aastane ja vanim 90aastane. Kõrgenenud veresuhkur kaks tundi peale sööki avastati 2,4 protsendil kontrollitutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles