SEB kliendid jäid taas rahast ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pühapäeval kopeeriti Valgas taas pangakaartide andmeid.

"Õnneks jäi otsene kahju väikeseks ja pank on klientidega juba ühendust võtnud," kinnitas SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu.

Pank vahetab klientide pangakaardid välja -- mitte ainult kaardid, mida jõuti kopeerida, vaid ka need pangakaardid, mida võidi proovida kopeerida.

"Seega ei pea valgamaalased muretsema. Kui pank võtab ühendust ja soovitab pangakaardi ümber vahetada, siis ei tähenda, et klient on kahju kannatanud, tegemist on lihtsalt ettevaatusabinõuga," lisas Vohu.

Valgamaalasega rääkinud Jana (nimi naise palvel muudetud - M.V) ütles, et tema abikaasa pangakontolt kadus 88 ja 33 eurot, samuti teenustasu.

"Tal oli ainult 18 eurot kontole jäänud. Mõtlesin, et sellest automaadist ei tohi raha välja võtta," lausus Jana, pidades silmas Maxima juures olevat sularahaautomaati. "Pank ütles, et ei tea veel, millal raha tagasi maksavad, uus pangakaart tuleb ka teha."

Viimati oli Valgas sarnane juhus selle aasta juunis, kui paljud jäid rahast ilma, olles enne seda sularahaautomaati kasutanud.


MEELESPEA

Millele tuleb pöörata tähelepanu rahaautomaati kasutades?

Kaardiandmete kopeerimise seadmeid ehk skimmereid valmistatakse väga erineva disaini ja kvaliteediga. Igal juhul tähendab see, et rahaautomaadile on paigaldatud osi, mis seal olema ei peaks. Kui teie hinnangul näeb rahaautomaat välja mingis osas erinev tavapärasest, tuleb sellest panka teavitada.

Väga tõsiselt tuleks suhtuda sellesse, kui kaardi sisestamine on raskendatud või on pärast tehingut selle kättesaamine ebamugavam. Samuti peaks panka teavitama, kui plaat, millel asetseb klaviatuur, logiseb, või kui automaadi juures on esemed, mida seal tavaliselt ei ole. Praod ja ka ilmsed liimijäljed viitavad võimalikule skimmerile.

Kuidas ennast kaitsta?

Kindlasti tuleb oma PIN-koodi hoida ainult enda teada ning olla tähelepanelik, et näiteks sinu taga järjekorras olev isik ei saaks piiluda üle sinu õla koodi. Samuti on soovitatav varjata PIN-koodi sisestamisel teise käega klaviatuuri, mis on hea abinõu kaameraga skimmerite vastu. Kaameraga skimmerid on võrreldes libaklaviatuuriga skimmeritest ka rohkem levinud.

Kuna pangakaarti on võimalik lisaks rahaautomaatidele kopeerida ka mujal, siis hoidke PIN-kood enda teada. Näiteks söögikohtades või mujal tasudes on soovitatav oma pangakaardil silm peal hoida.

Soovitatav on hoida kaardikasutuslimiidid tegelike vajadustega vastavuses, et kui kopeerimine ka toimus, ei saa kurjategijad nii palju kahju tekitada.

Allikas: SEB pank
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles