Pilku köidavad äsja valminud rahvarõivaid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitusel saab näha Vastseliina, Reigi, Otepää, Kuusalu, Audru, Jõhvi ja teiste kihelkondade rahvarõivakostüüme. Pilt on illustratiivne.
Näitusel saab näha Vastseliina, Reigi, Otepää, Kuusalu, Audru, Jõhvi ja teiste kihelkondade rahvarõivakostüüme. Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann

Tallinnas Eesti käsitöö maja rahvakunstigaleriis avatakse 5. novembril rahvakultuuri keskuse rahvarõivaste valmistajate kooli näitus.

Näitusega tähistatakse rahvarõivaste valmistajate kooli 25. sünnipäeva ja esitletakse 2012. aasta lennu töid. Kooli põhiõpetajad on selle algusest olnud endised ARSi meistrid Silvi Allimann ja Silja Nõu. Kauaaegsed õpetajad selles koolis on olnud ka Reet Piiri, Igor Tõnurist, Riina Salm, Eeva Kann ja Virve Valtmann-Valdson.

Rahvarõivaste valmistamisel toetutakse Eesti Rahva Muuseumi originaalesemetele. Kaheaastase kooli lõpuks valmib igal osalejal oma kihelkonna rahvarõiva kostüüm koos kõigi lisanditega. Iga kursuslane on leidnud seose valmistatava komplektiga – olgu see enda või vanavanemate sünnikoht või siis lihtsalt huvi mingi käsitööliigi vastu.

Lõputööna on valminud üle 200 rahvarõivakomplekti, mille juurde kuulub kirjalik uurimistöö. Kooli tegevus on laienenud ka Tartusse ja Jänedale.

Rahvarõivaste valmistamine on loonud rõiva tegijas tugeva sideme omatehtud rõivastega, hoiab elus käelise tegevuse ja rahvusliku käsitöö valmistamise oskusi ning väärtustab rahvarõivast kui meie üht olulist identiteedi kandjat.

Näitusel, mis jääb avatuks 18. novembrini, saab näha Vastseliina, Reigi, Otepää, Kuusalu, Audru, Jõhvi ja teiste kihelkondade rahvarõivakostüüme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles