Luuletaja tütar käis perega oma juurte juures

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seal metsa taga oligi luuletaja Erni Hiire lapsepõlvekodu.
Seal metsa taga oligi luuletaja Erni Hiire lapsepõlvekodu. Foto: Vello Jaska

Tõrvalastel oli võimalus kohtuda Karjatnurme lähistel sündinud ja seal poisiea veetnud luuletaja Erni Hiire lähedastega. Toimus üritus sarjast «Juured».

Tõrva kammersaali tegevdirektori Ilmar Kõveriku kutse tulla taas oma juurte juurde võtsid sedapuhku tänuga vastu Erni Hiire omaksed. Need olid tütar Lili-Ann Sinijärv abikaasa Riivoga ja nende poeg Karl Martin Sinijärv.

Seekordsed külalised olid ja on teenekad, mitmekülgsete teadmistega laias ilmas ringi liikunud inimesed.

Esimesena astus publiku ette Erni Hiire tütrepoeg Karl Martin Sinijärv.

«Kuigi kirjanik peaks rohkem paberi ja sulepeaga tegelema, on siin teiega vestelda ja improviseerida ka mõnus,» ütles luuletaja ja Eesti Kirjanike Liidu esimees Karl Martin Sinijärv.

Kõneleja avaldas arvamust, et publikuga kontakti leidmine ja kuulajate endaga samale lainele häälestamine on oskus, mida ei saa alahinnata. Ta ütles, et ka Erni Hiirele meeldis lugejatega kohtuda ja nende arvamusi ilmunud raamatute või äsja valminud luuletuste kohta teada saada.

Kirjanik väitis, et kuigi tema vanaisa lahkus oma sünnikodust juba peaaegu sada aastat tagasi, siirdudes elama Tartusse, tunneb tema ja ka tema vanemad, et neid seob selle paigaga mingi nähtamatu side.

Kuulajad said teada, et peagi saavad mehel kaante vahele ilmselt needki luuletused, mis viimastel aastatel ajakirjanduses ilmunud. Karl Martin Sinijärv on ka tuntud televisioonisaatejuht. Saadet «OP» on ta vedanud juba ligemale seitse aastat.

«Tänu sellele, et meil on väga mõistev ja loominguline töögrupp, olengi suutnud nii kaua selle saate eesotsas püsida. Aga tegelikult on see temaatika ja need probleemid, mis nimetatud saates käsitlemist leiavad, mind ka huvitama hakanud,» rääkis Sinijärv.

Mälestusi oma isast Erni Hiirest tõi kuulajateni ka tema tütar Lili-Ann Sinijärv. Ta luges ette kirjutise, mille Hiir oli aastakümneid tagasi paberile pannud. See oli ulatuslik ajaloolisele tõele tuginev ülevaade tolle aja elust, inimestest ja sündmustest.

Riivo Sinijärve jutu läbiv teema oli tema tegevus ministriameteis ning suursaadikuna Inglismaal.

Pärast vestlusringi istusid kohalolijad bussi ja sõitsid Karjatnurme, et tutvuda paikadega, kus tuntud eesti luuletaja ja tõlkija Erni Hiir sündis, kasvas ja esimesed koolipoisiaastad veetis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles