Veskisõbrad kohtuvad Taageperas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hellenurme vesiveski.
Hellenurme vesiveski. Foto: Erakogu

Olevipäeval ehk pühapäeval, 29. juulil saavad Taagepera lossi lähinaabruses kokku veskiomanikud ja -huvilised – toimub MTÜ Eesti Veskivaramu kokkutulek.

Veskivaramu üks asutajatest ja juhatuse liige, Hellenurme vesiveski perenaine Mae Juske ütles, et päevakavas on nii asjakohaseid ettekandeid kui tutvumistuur ümbruskonnas.

Kohtutakse Tümba kõrtsis, kiviviske kaugusel lossist ja veskist. Muuhulgas räägitakse muinsuskaitsealuste veskite seisundist ja veejõu kasutamise võimalustest, vesirattast, isetehtud mikrohüdroturbiinidest, sagedusmuunduritest, vooluveekogude ökoloogilise kvaliteedi parandamisest, antakse energeetiline hinnang Õhne jõele.

N-ö pulti astuvad teiste hulgas Heiti Haldre, Anto Juske ja juurtelt kohalik Enno Kirt, samuti keskkonnaministeeriumi esindaja.

Peetakse ka nõu. Jutuks võetakse koostöö Tõrva linnavalitsuse, Valgamaa keskkonnakeskuse ja Eesti Veeühingu vahel, mille tulemusel loodetakse veemuuseumi asutamist Tõrva vesiveskisse. Nõupidamise teine teema on Valgamaa veskivaramu (olemasolevad vesiveskid ning veskiseadmed ja -varemed) inventeerimise korraldamine.

Käiakse ära Taagepera veskis ja lossis, pärastlõunal võetakse ette ringsõit Õhne jõe veskitesse. Visatakse silm peale Helme ja Tikste vesiveskite varemetele, samuti Tõrva vesiveskile ja veejõujaamale.

MTÜ Eesti Veskivaramu asutati 20. septembril 2003. Ühingu eesmärk on aidata kaasa Eesti ajalooliste veskite ja veskikohtadega seonduva kultuuri-, tehnika- ja arhitektuuripärandi teadvustamisele ja säilimisele, veskikohtade, -hoonete ja -seadmete säilitamisele, taastamisele ja alternatiivsele taaskasutuselevõtule.

Ühingul on praegu üle 50 liikme. Kokkutulek korraldatakse igal suvel, tänavune on viies. Mae Juske jutu järgi toimus üks huviliste kokkusaamine ka 1994. aastal Kiidjärvel. Juba tookord oli soov asutada veskisõprade organisatsioon. «Ju polnud aeg veel küps, asja sellest ei saanud,» ütles veskiemand.

Seekord on n-ö tolm pühitud vanasõnalt «Rikkal möldril on ikka kaks luuda: vana luud, millega veskilised pühivad, ja uus, millega ta ise veskilisi pühib», mille üle kindlasti ka seekord arutelu tekib. Varemgi on igal kokkusaamisel päevavalgele toodud üks vanasõna ja alati on see kutsunud esile mõttevahetuse. Veskiemand Juske sõnul on temaatilised vanasõnad veskipärandi kindel osa, mis annab aimu kunagistest aegadest.

Täpsemat teavet leiab netiaadressil http://www.zone.ee/veskivaramu ja kuuleb telefonilt 520 5142. Samal numbril võivad huvilised ka oma osalemissoovist teada anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles