Restu kooli juubelil kohtusid endised õpilased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine direktor Helje Sarapuu meenutamas Restu kooli aastaid.
Endine direktor Helje Sarapuu meenutamas Restu kooli aastaid. Foto: Ülle Tomson

Päikesepaisteline pühapäeva hommik tõi Restu kooli juurde palju rahvast. Tähistati nüüdseks juba suletud kooli 220. juubelit ning peeti kolme küla – Restu, Risttee ja Mäeküla – päeva. Paljud nende külade elanikud on käinud Restu koolis, seetõttu ühendatigi kooli aastapäev ja külade päev.

Oli palju äratundmisrõõmu, kallistusi ning meenutusi endisaegsest koolielust. Restu park sumises jutuvadast. Pargipuude all kooli mälestuskivi juures mõeldi neile õpetajatele ja õpilastele, kes on läinud igavikuteele, nende mälestuseks süüdati küünal. Meeleolu lõid Otepää muusikakooli akordionistid.

Sangaste vallavanem Kaido Tamberg soovis kokkutulnuile mõnusat mälestuste meenutamist, mida ka järgnevate tundide jooksul tehti.

Vallavanem rõhutas, et Sangaste mail on hariduselu edendamisel olnud pikaajalised traditsioonid.

Restu koolist on võrsunud palju tublisid töötajaid ja ka laiemalt Eestimaal tuntud inimesi, teadlasi, arste, õpetajaid, sportlasi jt.

Avati mälestustahvel

Sangaste Kihelkonnamuuseumi Seltsi juhatuse liige Heino Kängsepp andis koosviibijaile edasi oma parimad soovid ning avas seejärel Restu kooli seinal mälestustahvli. “On tore näha siin nii palju särasilmseid inimesi,” ütles Restu kooli endine direktor Helje Sarapuu.

Ta meenutas oma esimesi tööaastaid õpetajana ning ütles end tundvat heameelt, kuuldes, et tema endistel õpilastel läheb elus hästi. “Tahaks väga loota, et Restu pind kandis vilja ja et kool on selle lõpetanutele palju eluks vajalikke teadmisi andnud,” ütles Sarapuu.

Endine Eesti Rahva muuseumi direktor Aleksei Peterson avaldas pahameelt selle üle, et kool 1998. aastal üldse kaotati. “Oleks saanud teistmoodi teha,” oli ta kindel.

Raamat Restu kooli ajaloost

Kooli vilistlane, Tartu Ülikooli filosoofiaprofessor Tiit Rosenberg esitles oma äsja valminud raamatut “Jooni Restu kooli ajaloost”. See on tema sõnul pisukene ülevaade kooli ajaloost. “Kooli ajalooga tuleks edasi tegeleda ja kunagi anda välja põhjalikum raamat kooli kohta.” Selle koostamiseks oleksid teretulnud iga endise Restu kooli õpetaja ja õpilase meenutused oma kooliaja kohta.

“Meie kool ja selle pere väärib edasist vaeva, sest pole kindlamat mälestusmärki möödunule kui kirjasõnasse talletatud ajalugu,” kirjutab Tiit Rosenberg oma raamatus. Kuna vanas Restu koolihoones on veel alles kooli dokumente, tegi Rosenberg ettepaneku anda need Valga maa-arhiivi.

Mis saab praegu tühjana seisvast koolihoonest, tundsid siin õppinud muret. Martin Kasepuu Lõuna Kinnisvaraarenduse OÜst selgitas, et hoones hakkab edaspidi olema eakate kodu.

Oma meenutusi jagas kõigile aastatel 1926–1934 Restus õppinud Ludvig Luts, kelle kaheksast õest-vennast käis Restu koolis kuus. Vanahärral oli kaasas pilte tolleaegsest koolist, mida huvilised said vaadata. Rahva ette tuli ka kõige vanem vilistlane Salme Veemees.

Katsuti jõudu spordis

Samal ajal kui kokkutulnud meenutasid vanu aegu, jätkusid kooli staadionil juba hommikul alanud spordivõistlused. Restus on sport alati au sees olnud. Esimene spordipäev, mille organiseeris Arimäe Haridusseltsi spordiring, peeti 1934. aasta augusti esimesel pühapäeval.

Seekordne Restu spordipäev oli juba 72. Võistlejatele oli kaasa elamas ka kauaaegne Restu kooli entusiastlik kehalise kasvatuse õpetaja Olev Sarapuu.

Üksteiselt võeti mõõtu sellistel aladel nagu jooksud, kaugushüpe, kuulitõuge, odavise, pallivise. Lastest olid tublimad Helena Pruus, Marili Vihmann, Kerttu Vatter, Taavi Vihmann, Aivo Tiirmaa.

Noortest jõudsid esikohtadele Mariliis Jõgeva, Karin Kuuseorg, Sten Põder, Martin Kallavus. Täiskasvanutest võitsid Helene Piir, Triin Meier, Mari Piir, Mare Külv, Andrus Looskari, Allar Staškevitš, Peeter Aan, Mati Raudsepp, Sven Maschorov, Aavo Orav. Parimad said Sangaste Käsitööseltsingu valmistatud meeldivad auhinnad.

Võistluspäeva lõpetas rammumeeste jõukatsumine. Võistlusele panid 2000. aastal aluse Raul ja Lauri Nämi ning Mati Raudsepp. Jõudu proovimas olid mitmed vabariigi paremikku kuuluvad rammumehed. Restu rammumehe tiitli sai endale Meelis Pungits.

Sel päeval toimunud üritused ei seganud üksteist, vaid pigem täiendasid. Kõik laabus sujuvalt. Korraldajatel oli hea meel, et nii paljud inimesed olid tulnud väärtustama oma vana kooli ja kodukohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles