Linn sai esmakordselt reoveepuhasti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva linna reoveepuhasti avamine
Tõrva linna reoveepuhasti avamine Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna, 17. septembril kell 13 avati pidulikult Tõrva linna reoveepuhasti. Sellega jõudis lõpule üks olulisemaid etappe Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi (ÜF) rahastatavast Tõrva linna veemajandusprojektist, millest reoveepuhasti ehitusele kulus üle 1,5 miljoni euro.

Varasemalt suunati Tõrva territooriumil moodustuv ja kogutav reovesi läbi amortiseerunud biotiikide Õhne jõkke. Kõikidele keskkonnakaitse tingimustele vastav reoveepuhasti uhub nüüdsest Õhne jõkke aga praktiliselt puhta vee, öeldakse projektijuht Lembit Talli edastatud pressiteates.

Linnas taastati seega keskkonnasõbralik olukord – biotiigid puhastatakse jääkmudast, täidetakse pinnasega ja suletakse.

Lisaks keskkonnahoiule mängib veemajandusprojekt olulist rolli ka tõrvalaste igapäevaelus. «Projekti lõpuks on kohalikel aastaringselt juurdepääs kvaliteetsele veele ning terve Tõrva linn saab täielikult kaetud ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga,» rääkis KIKi juhatuse liige Andrus Kimber. Ta täpsustas, et projekti tulemusena avaneb 1175 tõrvalasel võimalus liituda ühisveevärgiga ning 1296-l ühiskanalisatsiooniga.

Nii Tõrva linnapea Agu Kabrits kui volikogu esimees Kalle Vister rõhutasid reoveepuhasti avamisel sündmuse tähtsust.

"17. september läheb Tõrva ajalukku kui oluline verstapost, mil linnale antakse selge ja oluline  sõnum puhke- ja turismilinnaks kujunemisel. Tänu reoveepuhasti avamisele muutub meie kodulinn keskkonnasõbralikuks, " ütles Kabrits.
 

Valminud reoveepuhasti juurde kuulub ka sama projekti käigus tarnitud veemajandusobjektide hooldustehnika: survepesuauto, traktor-frontaallaadur koos järelkäru ja sahaga ning jääkmuda kompostimiseks vajalik aunasegaja. Hooldustehnika on tänaseks tarnitud ning selle maksumus on kokku 323 000 eurot.

Reoveepuhasti ehitustööde peatöövõtja oli konsortsium Shöttli Keskkonnatehnika AS ja Valmap Grupp AS. Järelevalvet teostasid KVVK Tööd OÜ ja Wesico Projekt OÜ. Hooldustehnika tarnisid AS Mecro ja Volvo Estonia OÜ. Tööd kestsid poolteist aastat.

Lindi lõikasid läbi ehitajate ja SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) esindajad. Tänutäheks hea koostöö eest andis OÜ Tõrva Veejõud juhataja Ivo Solom koos linnapea ja aselinnapea Tõnu Jaansaluga tänukirjad ehitajate ja järelvalvefirma esindajatele ning koostööpartneritele.

Seejärel suundus avamisele kogunenud seltskond tutvuma reoveepuhasti hoonekompeksiga. Tööprotsessi, seadmeid, tehnikat ja ruume tutvustas Schöttli Keskkonnatehnika AS hooldus- ja paigaldustööde projektijuht Argo Müürsepp.

Veemajandusprojektis on pooleli veel linna vee- ja kanalisatsioonitrasside rajamine. Varasemalt on projektis valminud Tõrva linna veetöötlusjaam, mille maksumus oli 272 000 eurot.

Tõrva linna veemajandusprojekti kogumaksumus on 9,61 miljonit, millest 85% tuli KIKi toel ÜF-ist. Ülejäänud osa projekti maksumusest tuleb omaosalusena Tõrvalt ja linnale kuuluvast vee-ettevõttest Tõrva Veejõud OÜ. Ehitustöödega on kavas lõpetada selle aasta novembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles