Juba tahate magada, unetud?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unetus on tõsine probleem, sest öine magamatus mõjutab inimese päevast toimetulekut. Ent ravi pole sugugi lihtne, sest üks meetod mõjub paremini ühele, teine teisele ning tihtipeale esineb unetus mitme teise tervisemurega koos. Seega leiab parima lahenduse spetsialisti abil.
Unetus on tõsine probleem, sest öine magamatus mõjutab inimese päevast toimetulekut. Ent ravi pole sugugi lihtne, sest üks meetod mõjub paremini ühele, teine teisele ning tihtipeale esineb unetus mitme teise tervisemurega koos. Seega leiab parima lahenduse spetsialisti abil. Foto: Andres Teiss / Postimees / Scanpix

Humoorikas tsitaat mängufilmist «Mehed ei nuta», kus uneprobleemidele otsiti lahendust poolsaare moodi saarel, paneb esmapilgul arvama, et unetus on naljaasi. Tegelikult on raskete juhtumite korral tegu igapäevaelu tõsiselt segava ning probleemide kobaraga seonduva seisundiga. Valgamaalane uuriski, mis unetus on ning kuidas abi saada.

Tartu Ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliiniku unehäirete keskuse vanemarst-õppejõud Tuuliki Hion selgitas, et paljud inimesed mõistavad unehäirete all unetust. Unemeditsiinis on aga unehäired laiem mõiste ning unetus on üks unehäirete liike.

«Meie jaoks kuuluvad unehäirete alla ka uneapnoe, unes kõndimine, rahutud jalad, narkolepsia,» sõnas Hion.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles