Arstid ja apteekrid õpivad digiretsepte väljastama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnigi apteek võib lähiajal uksed sulgeda. Foto on illustratiivne.
Mõnigi apteek võib lähiajal uksed sulgeda. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaal on käivitunud digiretseptile ülemineku testprogramm, mis tähendab, et arstid ja apteekrid püüavad uut süsteemi kasutama õppida.


Valga haiglas patsiente vastu võttev perearst Külli Laugesaar ütles, et suurima ohuna näeb ta digiretsepti tuleku puhul tehnilisi viperusi, mis korralikult sissetöötamata arvutiprogrammi tõttu tekkida võivad.

Viimasel ajal on tema kinnitusel rohkem patsiente, kes huvituvad digiretseptiga seotust. Kartust tunnevad uuenduse ees eelkõige vanemad inimesed. Seetõttu lastakse välja kirjutada paberretsepte, mille alusel saab ravimeid välja osta kuue kuu jooksul.

Perearst Katrin Palover rääkis, et tutvub ise samuti uue arvutiprogrammiga. Arsti seisukohalt Paloveri arvates digiretsepti tulekuga midagi eriti ei muutu - uuendus on kasulik patsientidele. Mugavamaks muutub eriti krooniliste haigete olukord, kes ei pea retsepti uuendamiseks enam arsti vastuvõtule tulema: piisab telefonikõnest.

Haigekassa avalike suhete juhi Evelin Koppeli sõnul paberretseptid uuel aastal siiski täiesti ära ei kao. Paberversioon võetakse kasutusele, kui on tegemist koduvisiitide, interneti- või elektrikatkestusega. Samuti ei ole digiretseptiga võimalik välismaal ravimeid välja osta. «Ei ole ju mõeldav, et arst võtab koduvisiidile sülearvuti kaasa,» lisas Koppel.

Tegelikult on juba praegu võimalik paluda endale digiretsept välja kirjutada, kuid sellega käib kuni jaanuari alguseni kaasas ka paberretsept.

Praeguseks on testprogrammiga haigekassa andmetel kaasa läinud kokku 93 apteeki.

Valgamaal on ainsana programmiga liitunud Valgas asuv Apteek 1, kes ei ole juhataja Kaja-Maie Ivani sõnul seda aga veel praktikas proovinud, sest ükski arst pole digitaalset retsepti välja kirjutanud. Ise usub ta, et sisseviidav uuendus on positiivne ka apteekritele, kes hoiavad tulevikus aega kokku, kuna ei pea enam paberretsepti andmeid arvutisse sisestama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles