Vabadussamba pronkskuju sai paika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja Valga ausambale tõsteti neljapäeva õhtul Julius Kuperjanovi pronkskuju.
Vabadussõja Valga ausambale tõsteti neljapäeva õhtul Julius Kuperjanovi pronkskuju. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Neljapäeval, 15. augustil poole üheksa paiku õhtul tõsteti oma kohale Valga Vabadussõja ausamba pronksist figuur, mis kujutab leitnant Julius Kuperjanovit.

Taastatud vabadussamba avamine, kuhu tuleb kohale ka Eesti president Toomas Hendrik Ilves, on täna, 16. augustil kell pool viis õhtul linnapargis.

Valgas taastati 1925. aasta oktoobris hukkunud vabadusvõitlejate mälestuseks paigaldatud nelja meetri kõrgune ausammas, mis on kõrgel alusel seisev sõjamehe figuur, mõõk vööl ja lipp käes lehvimas, teine käsi kõrgele välja sirutatud.

"Ausammas paigaldati tema endisele asukohale linnapargi serva, J. Kuperjanovi ja Rahu tänava ristmiku lähistele suunaga Metsa tänava kalmistu poole näitamaks austust rohkem kui 300 sinna maetud vabadusvõitlejale," öeldakse Valga linnavalitsuse pressiteates

Linnapea Kalev Härki sõnul kulus Valga Vabadussamba taastamiseks linnal kokku üle 170 000 euro, millest enam kui 100 000 tuleb linnaeelarvest. Lisaks saadi kaitseministeeriumilt toetust 64 000 eurot ja annetustest üle viie tuhande euro.

"Samba kuludesse on loetud nii samba ehitusliku osa ettevalmistamine kui teostamine, haljastus ja ka skulptor Jaak Soansi teostatud professor Amandus Adamsoni pronkskuju taastamine originaalmahus," lisas linnapea.

 Ausamba algse kavandi ja kuju valmistas professor Adamson, samba aluse valas tsemendist insener Vaher. Samba pronksfiguur valati Itaalias.

Aluse ehitamine kohapeal algas 1925. aasta augusti lõpul kuue inimesega ja lõppes 10. oktoobril 1925. Pronksfiguur viidi jaamast kohale hobustega.

Ausamba aluse ümbermõõt oli 4x4 m ning kõrguseks 4,5 m. Pronksfiguuri kõrgus oli 2.43 m. Aluse ümbermõõt oli 4x4 m. Hind oli 892 654 marka. 1940. aasta 21. septembri õhtul lõhkusid samba Nõukogude aktivistid. Ausamba alus õhiti hiljem päise päeva ajal.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles