Valgas esines mainekas organist USAst

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oreliehitaja Jiri Kocourek Saksamaalt (vasakul) ning organist James David Christie USAst andsid Valga Jaani kiriku orelile kõrge hinnangu.
Oreliehitaja Jiri Kocourek Saksamaalt (vasakul) ning organist James David Christie USAst andsid Valga Jaani kiriku orelile kõrge hinnangu. Foto: Jüri Goltsov

Pühapäeval, 11. juunil esines Valga Jaani kiriku ajaloolisel orelil mainekas organist James David Christie USAst.

«Friedrich Ladegasti 1867. aastal ehitatud orel sai järjekordselt väga kõrge hinnangu,» andis Valgamaalasele teada kiriku organist Jüri Goltsov. «Christie nimetas Valga Ladegast-orelit üheks parimaks oreliks, millel ta on saanud mängida, ning üheks Eesti parimatest orelitest. Üle maailma tuntud organist ütles, et kui taoline orel asuks USAs, nimetataks seda rahvuslikuks aardeks.»

Valgas esitas James David Christie Antonio Vivaldi, Johann Ludvig Krebsi, Johann Sebastian Bachi, Jean Langlaisi, Erland von Kochi, Felix Alexandre Guilmanti ning enda loomingut. Kontsert toimus rahvusvahelise Tallinna orelifestivali käigus.

Muusikuga oli kaasas oreliehitaja Jiří Kocourek oreliehituse firmast Hermann Eule Orgelbau, mis asub Dresdenis Saksamaal. "Temagi andis Valga orelile väga kõrge hinnangu. Meie oreli vastu tunnevad juba huvi mitu rahvusvaheliselt tuntud oreliehituse firmat Soomest, nüüd siis ka Saksamaalt. Valga Jaani kiriku orel kuulub õigustatult Euroopa orelite paremikku," ütles Goltsov.

James David Christie on pälvinud rahvusvahelise tunnustuse kui oma põlvkonna üks silmapaistvamaid organiste. 1979. aastal võitis ta esimese ameeriklasena Brugge rahvusvahelise orelikonkursi. Panuse eest Bostoni muusikaellu on talle antud audoktori kraad (New England School of Law) ja Alumni preemia (New England Concervatory).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles