Keskkonnaamet õpetab linnupoegi kohtlema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lepalinnud.
Lepalinnud. Foto: Kaja Kübar

Looduses on aeg, mil paljud linnupojad on juba pesast väljas ning keskkonnaametile teatatakse sageli juhtumitest, kui inimene püüab aidata abituna näivat linnupoega. Sellistel juhtudel teeb ta kasu asemel pigem kahju: loodusest leitud ja terve linnupoeg ei vaja inimeste sekkumist ning tuleks üldjuhul jätta sinna, kust ta leiti.

Vajadusel võib tõsta linnupoja ohutumasse kohta, näiteks teelt kõrvale või põõsa alla. Linnuvanemad suhtlevad poegadega häälitsuste abil ning inimese lõhn ei peleta linnuvanemaid pojast eemale, ehkki sageli nii arvatakse.

Paljudel pealtnäha hüljatud poegadel on vanemad, kes neid toidavad-kaitsevad, sealsamas ümbruskonnas ja ootavad inimese lahkumist. Linnupojad ei pruugi veel lennata, otsides toitu ja tehes lennuharjutusi.

Teine asi on siis, kui tegemist on vigastatud linnuga. Sellisel juhul tuleks helistada päästeametile telefonil 112 või keskkonnainspektsioonile telefonil 1313. Helistada võib ka keskkonnaameti regioonide tehnikutele, kelle mobiilinumbrid leiab kodulehelt kontaktide alt www.keskkonnaamet.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles