Kaitseminister: tunnustan Otepää vallavolikogu riigimeheliku otsuse eest

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai lõpus allkirjastasid Otepää vald ja kaitseministeerium ühiste kavatsuste kokkuleppe, millega kaitseministeerium toetab tulevase radariposti läheduses asuvaid Pilkuse küla elanikke.Pildil kaitseminister Urmas Reinsalu ja Otepää vallavanem Merlin Müür.
Mai lõpus allkirjastasid Otepää vald ja kaitseministeerium ühiste kavatsuste kokkuleppe, millega kaitseministeerium toetab tulevase radariposti läheduses asuvaid Pilkuse küla elanikke.Pildil kaitseminister Urmas Reinsalu ja Otepää vallavanem Merlin Müür. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseminister Urmas Reinsalu sõnul langetas Otepää vallavolikogu eile Tõikamäe radarposti detailplaneeringut kehtestades riigimeheliku otsuse, millest võidavad nii Eesti iseseisev kaitsevõime kui ka kohalikud elanikud.

Reinsalu sõnul annab Tõikamäele rajatav radarpost Eesti õhuväele ja meie liitlastele parema pildi Eesti õhuruumis toimuvast. «Seeläbi tugevnevad Eesti iseseisev kaitsevõime ja NATO kollektiivkaitse. Korralik õhuseirepilt on hädavajalik selleks, et Eesti kohal saaksid patrullida NATO hävitajad ja et vajadusel saaksid õhutõrjesüsteemid meid kaitsta,» lausus kaitseminister.

Reinsalu tunnustas Otepää vallavolikogu läbimõeldud otsuse eest. «Radarpost on soodus ka kohalikele elanikele, kellele toob see uusi töökohti, parema turvatunde ja korralikuma taristu,» ütles kaitseminister.

«Meil on olnud Otepää valla ja kohalike elanikega tihe koostöö, mille tulemused on sõnastatud ühiste kavatsuste lepingus. Loodame head koostööd jätkata radarposti ehitamise jooksul,» lisas Reinsalu.

Otepää vallavolikogu kehtestas eilsel istungil Otepää vallas Pilkuse külas asuva Tornimäe detailplaneeringu, mis näeb ette radarposti rajamist Tõikamäele. See asukoht tunnistati parimaks õhuväe põhjaliku analüüsi käigus, kus kaaluti 20 erinevat asupaika.

Mai lõpus allkirjastasid Otepää vald ja kaitseministeerium ühiste kavatsuste kokkuleppe, millega kaitseministeerium toetab tulevase radarposti läheduses asuvaid Pilkuse küla elanikke.

Otepää radarpostile paigaldatakse kolmedimensiooniline keskmaa-õhuseireradar Ground Master 403, mis on võimeline õhusõidukeid avastama kuni 470 kilomeetri kauguselt ja kuni 30 kilomeetri kõrguselt. Eesti hankis kaks sellist radarit, millest esimene paigaldati Muhu saarele ja alustas tööd kevadel.

Otepää radarpost valmib plaani järgi järgmisel aastal ning hakkab koos Kellavere ja Muhu radaritega katma Eestit ja lähiümbruse õhuruumi ühtse radaripildiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles