Looduse hävitustöö: tromb viis Hummulis korrusmaja katuse

Eveliis Vaaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torm tegi Hummulis laastamistööd.
Torm tegi Hummulis laastamistööd. Foto: Kunnar Rüsülainen

Kolmekorruseline elumaja ilma katuseta, laastatud autod, katuselt mahatulnud antennid, hunnikutes tõrvapapitükke murul, klaasideta aknaraamid, maha langenud puud, murest murtud elanikud-- see on pilt, mis avanes eile õhtul Hummuli alevikus, kus tromb käis tegemas hävitustööd.

"Emme, tule ruttu koju, meil on siin katastroof," ütles Valgas viibinud Hummuli aleviku elaniku Aime Aasi tütar telefonis. "Ma tulin koju, sain šoki," rääkis Aime Aas. "Tulin auto pealt maha, hakkasin üle kere värisema. Kuna olen majavanem, siis hakkasin mööda maja ümbrust käima ja kahjusid kontrollima - ühe inimese magamistoa aken puruks, kaheksa korstnapitsi läinud. Püha müristus!"

"Tüdruk ütles, et nihuke mürin-kolin oli käinud. Ta oli oma toas ja kuulis, et pauk käis. Läks toast välja, tuul ja rahe tuli läbi aknaraamivahede sisse," edastas Aime Aas oma tütre emotsioone.

Katuse kaotanud majas elav 16-aastane Samuel Starke nägi trombi hävitustööd oma silmaga pealt. "Alguses sadas vihma, siis oli kõik korras, aga puuladvad olid viltu vajunud. Siis tuul tõusis ja järsku, kahe-kolme sekundiga oli kogu katus maha tulnud," kirjeldas Starke loodusjõudude hävitustööd. "Trombi nägin, väljas keerutas kõik silme-ees, vaateväli oli parimal juhul 3-4 meetrit".

Starke tormikeerises hirmu ei tundnud, pigem oli noormees põnevil ja tundis end justkui filmis. "Muidugi oli ka väga kahju kõigest, mida nägin. Tuul puhus hästi kõvasti, rahet tuli ka suurte tükkidena," rääkis Starke. "Kõik toimus väga kiiresti, maksimaalselt 4-5 sekundit. Autode aknad olid sees, kõik kohad olid eterniidi tükke täis. Sellist tormi pole ma elus varem näinud," lisas Starke, kelle sõnul pole ülemise korruse inimesed päris lageda taeva all, aga katuse kaotanud lagi tilgub läbi.

Hummuli elanik Ljudmilla Ilves jälgis trombi laastamistööd koduaknalt. "Majadelt lendasid aknad eest ja järsku hakkas tubades tohutu tuul möllama. Ma olen 61-aastane ja sellist tormi pole ma elus näinud. Tuul tõmbas suure puu juurtega maa seest välja. Meil oli päeval suur sensatsioon, et ühte maja hakati maha lammutama ja sellega oli töömeestel tükk tegemist, aga siin tegi tuul hävitustöö vaid mõne sekundiga," kirjeldas olukorda Ilves.

Päästekeskuse operatiivkorrapidaja Marek Kästi sõnul keegi inimestest tormis õnneks kannatada ei saanud. Kohal oli ka Tõrva päästekomando. "Saime väljakutse, et tee peal olevad puud takistavad liiklust ja et majal on katus maha tulnud," ütles Käst.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles