Lillad karud vallutavad Valgat ja Valgamaad

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaalt on tunnustatute hulgas aasta tööandjana Valga lasteaed Buratino.
Valgamaalt on tunnustatute hulgas aasta tööandjana Valga lasteaed Buratino. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga linna ja maakonna lasteaedade lapsi hakkavad alates esmaspäevast rõõmustama 350 lillat ja vahvat karu.

Tegemist on Eestis käivitunud projektiga «Kiusamisest vaba lasteaed», millega on liitunud Valga linna kõik neli lasteaeda ja kuus maakonna oma.

11. ja 12. aprillil toimus Valgas lasteaedade neljaliikmelistele meeskondadele kiusamise ennetamise metoodikaalane koolitus, mida viisid läbi Eesti Lastekaitse Liidu koolitajad. Koolituse lõpus said kõik koolitatavad sertifikaadi.

Kiusamisest vaba metoodika rakendamise õiguse said Valga lasteaed Buratino, kes oli ka pilootlasteaiaks, ning teised Valga lasteaiad Kaseke, Pääsuke ja Walko, Otepää Pähklike, Aakre lasteaed-algkool, Hummuli Sipsik, Sangaste Kratila, Tsirguliina Õnnelind ja Puka lasteaed.

«Koolitusel said lasteaedade meeskonnad head teoreetilised teadmised, ühtlasi jagati seal ka praktilisi näpunäiteid metoodika rakendamiseks,» ütles Valga linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti juhataja ning projekti maakonna koordinaator Anneli Rants. «Kõikidele anti koolituspäeva lõpus üle kohvrid metoodiliste materjalidega ja – mis laste jaoks peamine – vahvad lillad karud kogu rühmale.»

Lisaks rõhutas Rants, et karud ei ole siin projektis mitte ainult mänguasjaks, vaid pigem õppevahendiks.

Valgas on liigutud selle projekti poole samm-sammult, esimene infopäev toimus juba 2011. aasta oktoobris. Juba veidi üle aasta pilootlasteaiana tegutsenud lasteaia Buratino õpetajate tagasiside kohaselt on uuest metoodikast väga palju kasu. Läbi karu julgevad lapsed rohkem välja rääkida oma mõtteid ja tähelepanekuid ning õpetajad saavad lastele head nõu anda ja vajadusel aidata. Metoodika õpetab lapsi arutlema ja analüüsima enda ümber toimuvat. Buratino rühma «karukoosolekuid» on käinud vaatamas ja selle metoodikaga tutvumas ka teiste lasteaedade õpetajad.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles