Eilsest tõusis pension keskmiselt viis protsenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelarve
Eelarve Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eilsest tõusis pension Eestis umbes viis protsenti. Mõnigi eakas peab tõusu häbematult väikeseks.

Pensionid suurenesid erinevalt – kellel rohkem, kellel vähem –, kuid keskmine tõus oli ligi 16 eurot.

«Viis protsenti on väga minimaalne pensionitõus ja seal on ka mingi piir paika pandud –

et kui pension läheb natuke suuremaks, tuleb hakata tulumaksu maksma, nii et mõnel pole sellest suurt kasu,» ütles Valga Linna Pensionäride Liidu juhatuse esimees Kuldar Paavel.

Üüriarved võtavad lõviosa

Kõige rohkem kulub pensionäril raha üüri ja kommunaalarvete tasumiseks. «Näiteks minul võtavad need ära umbes pool pensionit,» tõi Paavel näite. «Kui järele jääb umbes 200 eurot, saab kuus-seitse eurot päevas kulutada toidu peale. Üksikutel pensionäridel on eriti raske toime tulla.»

Tema hinnangul võiks pension tõusta umbes 20 protsenti. Samas nentis ka ta ise, et see kõlab siiski liiga suure unistusena, sest riigil ei ole selleks raha.

Pensionid võiksid väidetavalt tõusta rohkemgi, kuid kuna masuaastatel pensione ei vähendatud ehk pensionäridele maksti majanduse arengu seisukohalt liiga suuri pensione, otsustas riik teha viie aasta jooksul tasaarvelduse.

Kuna keskmine pension tõuseb peaaegu igal aastal, siis pidevalt suureneb ka nende pensionäride arv, kelle pension ületab piiri, millest alates tuleb maksta tulumaksu.

Sotsiaalkindlustusameti kommunikatsiooninõunik Elve Tonts ütles, et pensionäril on

õigus üldisele maksuvabale tulule 144 euro ulatuses kuus, lisaks 192 eurole maksuvabale pensionile kuus. Kokku võib pensionär seega saada tulumaksuvabalt 336 eurot kuus, mis teeb 4032 eurot aastas.

Avalduse võib esitada ka vabas vormis

Kui 192eurone pension on tulumaksuvaba ja selle kohta avaldust tegema ei pea, siis üldise maksuvaba tulu (144 euro) arvesse võtmiseks tuleb mittetöötaval pensionäril esitada avaldus sotsiaalkindlustusametile.

Blanketi leiab ameti kodulehelt, aga selle võib kirjutada ka vabas vormis valgele paberile ja saata postiga või viia klienditeenindusse.

«Samuti on vastav äramärkimise võimalus pensionitaotluse blanketil, mille inimene esitab, kui taotleb esmakordset pensioni määramist,» lisas Tonts. «See avaldus esitatakse üks kord ja iga pensionitõusu järel või uue aasta saabudes taas avaldust esitada ei ole vaja.»

Ühelgi inimesel ei ole tema sõnul kohustust esitada avaldust igakuiseks 144eurose üldise maksuvaba miinimumi arvestamiseks. Ta võib alati valida ka tuludeklaratsiooni esitamise võimaluse maksu- ja tolliametile üks kord aastas.

Tuludeklaratsioonide esitamisel kehtib pensionäridele kõik samamoodi kui tavalistele palgatöötajatelegi. Abielupaar võib esitada deklaratsiooni ühiselt.

«Millal on aga kasulikum esitada ühisdeklaratsioon? Näiteks siis, kui ühe abikaasa pension on alla maksuvaba miinimumi ja temalt ei ole tulumaksu kinni peetud ning teise abielupoole pension on üle 336 euro ja temalt on tulumaks kinni peetud. Ühisdeklaratsiooni esitades tekib võimalus tulumaksu tagasi saada,» rääkis Tonts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles