Valgamaa torkas silma rikkumiste rohkusega

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei.
Politsei. Foto: Arvo Meeks

Politsei korraldatud turvavöö kasutamise kontroll möödunud nädalal näitas, et nõude rikkujaid sõidab meie teedel-tänavatel jätkuvalt rohkelt.

«Ikka ja jälle tuleb sõidukijuhtidele ning autos istuvatele kaassõitjatele selgitada, et turvavöö kasutamine on oluline nende endi ohutuse huvides,» seisab politsei- ja piirivalveameti pressiteates. Uuringud näitavad, et kui turvavööd kasutaksid kõik juhid ja sõitjad, oleks hukkunute arv ligi 10–20% võrra väiksem ning samavõrra väheneks liiklusõnnetustes saadavate vigastuste raskus.

Üle Eesti selgitati nädalaga välja 341 turvavarustuse kasutamise nõuete rikkujat, nendest peaaegu pooled ehk 152 juhtu Harjumaal. Hiiumaal oli selliseid rikkujaid üks, Saaremaal kaks. Enim karistusi määrati turvavöö mittekasutamise eest sõidukijuhtidele.

Korduvalt politsei kontrolli alla sattunud turvavöö mittekinnitajaid oli 48 juhul ja jällegi suurem osa neist Harjumaal. Laste turvavarustuse mittekasutamist avastas politsei 13 korral – hea märk on see, et nende seas ei olnud ühtegi korduvat turvavarustuse mittekasutajat.

Lõuna prefektuuri haldusala maakondades selgitati välja 164 turvavarustuse kasutamise nõuete rikkujat, nende seas oli turvavööta koguni 134 sõidukijuhti ehk ligi 82 protsenti rikkujatest. Turvavööta sõitjaid oli 22 ning laste turvatool puudus kaheksal juhul. Võrdluseks saab tuua, et eelmisel aastal karistati samuti märtsis läbiviidud turvavarustuse kasutamise kontrolli käigus üle 300 turvavöö kinnitamata jätnud liikleja.

Lõuna-Eestis avastati kõige enam turvavarustuse eiramise juhtumeid Tartumaal, kokku 69. Valgamaalgi oli taolisi rikkumisi kahetusväärselt palju. Kui siin oli neid 35, siis Viljandimaal 23, Jõgevamaal 15, Võrumaal 13 ja Põlvamaal 9.

Mullu hukkus Lõuna Eestis kuus ja sai vigastada 50 liiklejat, kes olid turvavöö enne sõidu alustamist kergemeelselt lahti jätnud. Nende 56 inimese elud ja tervise oleks tõenäoliselt päästnud harjumus turvavöö alati kinnitada.

Lõuna prefektuuri korrakaitsebüroo juhi Indrek Koemetsa sõnul ei ole turvavöö kinnitamata jätmisega tekitatud vigastused sugugi inimese isiklik asi, sest vigastatu ravikulud tuleb maksta meie kõikide poolt solidaarselt ja need on kordades suuremad, kui hajameelsete rikkujate poolt riigikassasse laekuv trahviraha. Rahatrahv turvavöö kasutamise nõudeid esmakordselt rikkunud juhile on kuni 200 eurot.

Maanteeameti turvavarustuse kampaania kestab märtsi lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles