Valga pühakoda saab remondituge

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pühakodade säilitamiseks ja arenguks esitati muinsuskaitseametile üle Eesti 117 taotlust kokku 69 koguduselt.

Programmi juhtnõukogu, kuhu kuuluvad konfessioonide ja riigi esindajad, otsusel saavad toetust viie konfessiooni pühakojad. Käesoleval aastal eraldati pühakodade restaureerimiseks 622 486 eurot ning lisaks veel 22 000 eurot projektide koostamiseks ning piksekaitsete ja signalisatsioonide paigaldamiseks.

Väiksemaid, põhiliselt avariiremonttöid, toetatakse Valga Jaani, Värska Püha Georgiuse, Nissi, Laiuse, Haljala, Hanila, Laatre, Viljandi Pauluse ja teiste kirikute juures.

Suurematest töödest jätkatakse Pöide Maarja kiriku katuse taastamistöödega, Tapa Ristija Johannese kiriku katuse restaureerimistöödega ning Hageri vennastekoguduse palvela restaureerimistöödega.

Pühakodade programm toetab ka Risti kiriku interjööri konserveerimistöid, kus seniste tööde käigus on ilmnenud suurepärased maalingud. Jätkatakse Tartu Jaani kiriku terrakotaskulptuuride konserveerimise toetamist.

Programmi juhtnõukogu esimehe Kalev Uustalu sõnul alustatakse käesoleval aastal Väike-Maarja kiriku avariiliste katuste, Järva-Jaani kiriku avariilise torni, Kuriste Jumalasünnitaja Sündimise kiriku kellatorni restaureerimisega ning ka Koeru kiriku kooriruumi ja Karksi-Nuia Püha Aleksei kiriku põranda remondiga.

Toetuste taotlusi pühakodade säilitamiseks ning arendamiseks esitati kogusummas 3,5 miljonit eurot. Vaatamata sellele, et pühakodasid toetatakse riigi poolt lisaks pühakodade programmile ka teistest allikatest, jääb toetuste võimalus alla vajadusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles