Bussiliiklust Valgamaal saab parandada

, MTÜ Noored Sotsiaaldemokraadid Tõrva-Helme klubi esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margo Metsoja
Margo Metsoja Foto: Erakogu

MTÜ Noored Sotsiaaldemokraadid Tõrva-Helme klubi korraldas Tõrvas seminari «Bussiliiklus Valgamaal», kus arutleti maakonna transpordikorralduse üle. Seminari eesmärk oli välja tuua Valgamaa transpordi kitsaskohad. Kohalolijad rääkisid nii busside olukorrast, piletisüsteemist, graafikutest, marsruutidest kui paljudest teistest kohalikku bussiliiklust puudutavatest teemadest.

Seminarilt tuli mitu konkreetset ettepanekut. Murekohtadena toodi välja, et õpilaste uued sõidukaardid ei lase sõita ja piletit osta peatusesse, mis kaardile märgitud peatusest varem. Piletisüsteemi oleks vaja teha muudatus, et süsteem tuvastaks ka vahepealseid peatusi.

Osalejad arvasid, et üksikud bussijuhid käituvad ebaeetiliselt, näiteks karjuvad või alavääristavad reisijaid. Kaebusi tuleks uurida ning neile peaks tähelepanu pöörama, kuna ebaeetiline käitumine võib olla vaimselt väga kurnav, näiteks terveks päevaks reisija tuju ära rikkuda.

Kõige suurem probleem oli osalejate arvates otsebussiliini puudumine Tõrva ja Otepää vahel, mis oleks talveperioodil eriti vajalik, et kasutada Otepää talvemõnusid. Eelmisel aastal korraldatud Valgamaa transpordiuuringus tehti samuti ettepanek liin käiku panna. Lisaks eelmainitule võiks liin läbida Palupera peatust, mis võimaldaks nii Otepää kui Tõrva inimestel paremini rongiliiklust kasutada.

Seminaril osalejad tõid välja muresid, et bussiajad ei sobi kooliõpilaste tunniplaaniga, kuna bussid väljuvad mõni minut enne või pärast tundide lõppu ja nii ei ole õpilastel võimalik õigeks ajaks bussi peale jõuda.

Konkreetselt toodi välja asjaolu, et Tõrva–Hummuli–Valga liinil väljub buss küll 15.15, kuid tund lõppeb alles 15.25. Järgmine buss väljub aga alles pool kuus. Kurdeti ka, et graafikud ei ole vastavuses busside tegeliku jõudmisega vahepeatustesse.

Peale nende probleemide leidsid osalejad, et tihti on päeva jooksul bussid mustaks saanud ning seetõttu võiks päeva kestel vähemalt korra seisu üle vaadata.

Noored sotsiaaldemokraadid esitavad oma ettepanekud transpordikorralduse osas Valga maavalitsusele, kus loodetavasti arutatakse kitsaskohti ning leitakse probleemidele mõistlikud lahendused.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles