Lund lükates ei tasu unustada ohutust

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lund lükates ei tasu unustada ohutust. Foto on illustreeriv.
Lund lükates ei tasu unustada ohutust. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Seoses eestit tabanud lumesajuga tuletab tööinspektsiooni Põhja inspektsiooni teabespetsialist Olga Timmermann meelde mõned lihtsad põhitõed, mida peaks lund koristades meeles pidama.

Pikemat aega õues olles ja lund koristades peaks olema seljas kihiline riietus – särk, fliis ja nende peal õhem jope. Üht paksu jopet pole mõistlik selga panna, kuna higistades muutuvad riided niiskeks. Pealegi on kihilise riietuse eelis, et seda on võimalik ükshaaval vähemaks võtta.

Jalga tuleks panna libisemisvastase tallaga ja soojapidavad jalanõud. Samuti peaks kandma töökindaid, mis on soojapidavad ja libisemisvastase kattega.

Koristusvahendit valides tasuks Timmermanni sõnul mõelda, kui tihti, kui kaua ja millistes tingimustes tuleb seda kasutada. Igapäevase mitmetunnise töö korral peaks kindlasti valima kvaliteetse ja mugava tööriista.

Lund koristades tuleb jälgida, et selg ei oleks küürus. Pikka aega vales asendis töötamine toob kaasa valutava selja.

Töötamisel külmas peab tööandja tagama vaheajad, mida on soovitatav teha iga kahe tunni järel umbes kümme minutit. Käredama ilma korral on soovituslik puhata soojas ruumis 10 minutit tunni aja jooksul.

Tööandja peab puhkepausideks kindlustama töötajad soojakutega, kus oleks võimalusel saadaval kuum jook või supp. Kohv ei ole soovitatav, sest see soodustab soojuse eraldumist.

Koristades lund sõidutee lähedal, peab inimene olema nähtav nii iseenda kui ka autojuhtide huvides. Selleks on mõistlik panna selga helkurvest või ohutusriietus.

Töötervishoiu ja -ohutuse seaduse alusel peab tööandja andma töötajale isikukaitsevahendid, tööriietuse ning puhastus- ja pesemisvahendid, kui töö laad seda nõuab, ning korraldama töötajale isikukaitsevahendi kasutamise väljaõppe.

Copy
Tagasi üles