Külarahvas meelitab linlasi maale elama

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algatuse Maale Elama eestvedaja Ivika Nõgel
Algatuse Maale Elama eestvedaja Ivika Nõgel Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Jaanuaris läheb lahti kodanikualgatuslik projekt, mis kutsub linnaelanikke maale elama. MTÜ Partnerlus juhatuse liige, Võrumaa arenguagentuuri juhataja Ivika Nõgel leiab, et nii saab kaasa aidata külade ja valdade elukvaliteedi tõstmisele.

Kust tuli idee?

«Tõuke andis Valgamaa partnerluskogu õppereis Soome, kus selgus, et sealsed omavalitsused on aastaid  tegelenud oma piirkondade turundusega uute elanike juurdesaamiseks. Meile tundus, et pole vaja oodata, millal meie omavalitsused selleni jõuavad, vaid tuleb ise alustada linnaelanike maale kutsumist. Tulime ideega välja augustis – samal nädalal, kui oma «Tule maale» kampaaniaga alustas Misso vald.»

Kes ettevõtmist rahastavad ja toetavad?

«Rahastuse loodame saada Kodanikuühiskonna Sihtkapitalilt (KÜSK), otsuse saame teada detsembris. Idee on heaks kiidetud ning projekt praegu täiendamisel. Tegevustega tahame alustada veebruaris.

Partneritena kaasatakse kinnisvarafirmad ning töövõimaluste info edastamiseks töötukassa. Oleme valmis kaasama ka kohalikud omavalitsused – eeldusel, et vallas leitakse ametnik, kes valmis infot koguma, edastama ning uuselanikke nõustama.»

Missugused tegevused on plaanis läbi viia?

«Et omavalitsusi uute elanike kutsumiseks ette valmistada, korraldatakse koolitusi ja seminare. Igal kogukonnal tuleb kokku saada infopakett kohalike elu- ja töökohtade ning teenuste kohta. Sellest peab selguma, mida nad väärtustavad ja keda maale endi sekka ootavad.

Ettevõtmine saavutab haripunkti mais, kui Tallinnas leiab aset Eesti esimene külamess «Maale elama». Seal saavad kokku kõik kogukondade esindajad ning maal elamise võimalusi uudistavad inimesed.

Ettevalmistuste käigus on veel plaanis luua kodulehekülg infoga osalevate külade ja valdade kohta. Tahame laiemalt nii meedias kui kodulehe kaudu vahendada linnast maale elama tulnud inimeste kogemusi ja õpetlikke lugusid. Osalejatest kujundame võrgustiku, kes saavad omavahel kogemusi jagada, üksteist toetada ning sügisel koos «tibusid kokku lugeda».»

Kes on sihtgrupp?

«Neid on kaks. Ühelt poolt maakogukonnad, kes soovivad elukeskkonda mitmekesistada ja arendada ning vajavad selleks uusi elanikke. Teisalt on fookuses linnaelanikud, kellel soov maale tulla, kuid puudub koht, kuhu kolida – samuti teadmine, kuidas sobivat elupaika valida. Eelkõige otsime partnereid Valga-, Võru-, Põlva-, Viljandi- ja Tartumaalt.»

Miks peaks rahvas kaasa lööma?

«Kui külarahvas tunneb, et neil on vaja uute oskustega inimesi, koolidesse rohkem lapsi või sõpruskonda toredaid mõttekaaslasi, oleks tark selles suunas tegutseda. Ka linnainimesi ei soovi me aktiivselt ümber veenma hakata. Pigem on oodatud need, kelles maal elamise soov juba täna vaikselt pakitseb. Neil on võimalus saada infot ja tuge oma unistuse elluviimiseks.»

Mida tahate saavutada?

«Praegu ei ole küsimus selles, kas inimesed tahavad maal elada. Sellele andis vastuse Misso valla kogemus, kus ümberasumise soovi avaldas üle 70 inimese, kellest kaheksa on juba sinna elama kolinud. Peame näitama, kuidas on maarahval võimalik ise neid protsesse mõjutada ja oma arengu eest vastutus võtta. Kui suudame end ise  aidata, on suurem tõenäosus, et ka riik meile soodsama seadusandlusega appi tuleb.»

Toimunud on juba mitu infoõhtut. Kuidas läks?

«Osalejate arvukuse poolest oleks lootnud ehk enamat – keskmiselt oli kohal kümmekond inimest. Samas olid aga sisulised arut­elud väga väärtuslikud ning aitasid plaane paremaks lihvida. Usun, et veebruariks on külades ja valdades teadlikkus sellest võimalusest tõusnud. Oleme tänulikud ka meediale, kes on suurt huvi üles näidanud.»

Mida lähiajal ette võtate?

«Anname detsembri alguses KÜSKile edasi infoõhtutelt saadud ideedega rikastatud projekti. Juba jaanuaris anname kogukondadele teada, kuidas ja kunas on võimalik kaasa lüüa. Kes tahab kätt pulsil hoida, saab jälgida infot meie kodulehel Partnerlus.ee.»

Kes meeskonda kuuluvad?

«Seitse aktiivset kodanikku, kel seljataga nii linnas kui maal elamise kogemus. Oleme omavahel ära jaganud ka rollid.

Mina olen koordinaator, Annika Jaansoo MTÜst Meie Otepää tegeleb turundusega, Kati Orav MTÜst Kating Noored teeb kodulehte, Aile Viks Valgamaa partnerluskogust tegeleb teavitustööga, Margus Timmo Setomaa Valdade Liidust kaasab partnereid erasektorist, Heleriin Jõesalu Kodukandi koolituskeskusest korraldab koolitusi ja seminare ning Haimar Sokk MTÜst Partnerlus tegeleb messi korraldamisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles