Juhtkiri: Võlg on siiski võõra oma

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lähenemas on jõuluaeg ning sellest on näha märke kaubanduseski. Siin-seal reklaamitakse ka erinevaid kiirlaene, mis õhutavad julgelt tarbima ning alles pärast maksma ... Säravana tunduv pakkumine võib olla aga nii mõnelegi esimene samm allakäigutrepil.

Kui SEB panga juhatuse esimees Riho Unt hiljuti maakonda külastas, väitis ta, et Valgamaa laenuportfell sarnaselt muu Eestiga praegu väheneb. Samas hoiused nii eraisikutel kui äriklientidel kasvavad.

«Iseenesest on see väga positiivne – näitab, et eraisikute ja ettevõtete «tervis» paraneb. Kui vaadelda ainult Valga kontori laenuportfelli, siis suurema osa moodustavad eraisikute laenud,» ütles Unt toona intervjuus maakonnalehele. Ühtlasi väitis pangajuht, et ettevõtlikkust Valgamaal jagub ning maakond on kriisist väljunud toimekamana kui kunagi varem.

Need positiivsed noodid on küll rõõmustavad, kuid samas on laenamine siiski paljudele probleem. Soov olla «sama heal järjel kui teised» või tahtmine lubada endale midagi, mis on tegelikult üle enese varju hüppamine ja hiljem käib üle jõu, võib kokkuvõttes elujärge hoopiski halvendada.

Sageli saab laenamisest ahel: üks laen võetakse, et teist ära maksta. Kiirlaen on küll kiire, kuid tegelikult tuleb ka selle puhul võtta aega ja otsus korralikult läbi mõelda: anda endale aru intressidest ja sellest, kas ikka ollakse võimelised tagasimakseid tegema.

Raskustesse sattunul tuleb olukorraga tõtt vaadata, mitte probleemide eest põgeneda. Ka kohtusseminek ei pruugi alati olla nii kohutav. Võlanõustaja Viljandimaalt rääkis Valgamaalasele, et tihti on parem lasta kiirlaenufirmal end kohtusse kaevata kui kodus üksi patja nutta: vähemalt fikseeritakse võlg ja see ei kasva enam suuremaks. Saab nii-öelda asjale pidurit tõmmata.

Kiirlaen peaks tõesti kõige viimane võimalus olema. Kui see on aga võetud ja selle tagasimaksmisega raskusi, ei tasu pead liiva alla peita ega lasta probleemil liiga suureks kasvada – kui tulebki kohtuhagi, tuleks sellele vastata ja küsida nõu võlanõustajalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles