Muusikud tulevad kokku

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koidu Ahk,
Valga muusikakooli õpetaja
Koidu Ahk, Valga muusikakooli õpetaja Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Laupäeval kogunevad Sangaste seltsimajja rahvamuusikud üle maakonna, et maha pidada tõeline rahvapidu. Valga muusikakooli õpetaja Koidu Ahk tahab ürituse muuta iga-aastaseks.

Kuidas maakonna rahvamuusikute päeva idee sündis?

«Algtõuke sain Valgamaa Rahvakunsti ja Käsitöö Keskseltsi nõukogust, kuhu aasta algusest kuulun. Seal tuli jutuks, et kui käsitöötegijatel on võimalik iga-aastaselt saada tunnustus Pärandihoidja sõle kujul, siis rahvamuusikutel sellist võimalust pole ja nišš on veel täitmata. Ka kokkusaamisi napib.

Kuigi olen juba seitsmendat aastat pärimusmuusika õpetaja, pean ennast uueks tegutsejaks – mitte küll algajaks – ning olen alles nüüd jõudnud nii kaugele, et võtsin nõuks maakonna rahvamuusikud koondada ja midagi maakondlikku korraldada.

Kuna mul on olnud võimalus muusikutega tutvuda pillipidude kaudu, olen ka nendelt endilt kuulnud soovi vähemalt korra aastas kokku saada.»

Kes kohale tulevad?

«Kutsutud on rahvamuusikud üle maakonna: Tõrvast Jauram, Otepäält Karupojad ja Musakarud Merle Soonbergi ja Lille Taliga eesotsas.

Eelmisel aastal kuulsin jõululaadal Lüllemäel väikekannelt mängimas sealse põhikooli muusikaõpetajat Vairi Niinepit koos lastega. Ka nemad on kutsutud. Ise osalen Valga muusikakooli ja Sangaste kandlelastega.

Tulla on lubanud ka tuntud kandlemees Ilmar Tiideberg. Samuti Ants Taul abikaasaga, kes lisaks torupillile ka lõõtsa kaasa võtavad. Tulemas on ka ansambel Supsti.»

Just selleks puhuks olete kokku kutsunud ka Koidu pereansambli. Kes seal musitseerivad?

«Kutsusin kokku head tuttavad, Puka teenekad koorilauljad ja meesansambli liikmed Enno Punga ja Ants Ilvese, kes mängivad vastavalt saksofoni ja kitarri. Ise mängin akordionit ja mu õde Tiia Pärnik-Pernik trumme, mõtte- ja laulukaaslane Kersti Salujõe Puka keskkoolist viiulit.

Oleme teinud küll alles mõne proovi, kuid plaanime välja tulla kahe looga. Kas aga edaspidigi koos musitseerime, näitab aeg.»

Kas on oodata ka külalisi väljastpoolt Valgamaad?

«Ikka. Tuntud Raplamaa kandlemees Aivar Arak, kes esimeste seas pälvinud pärimuskultuuri spetsialisti kutse, on andnud nõusoleku osaleda. Lisaks saabuvad Sangastesse rahvusliku folkloorinõukogu arendus- ja koolitusjuht Ene Lukka-Jegikjan ja tema poeg Kristjan Lukka, kes südameasjaks võtnud meestelaulu hoogustamise Eestis. Sündmus muutub nende tõttu oluliselt väärtuslikumaks.»

Miks ettevõtmine just Sangaste seltsimajas toimub?

«Sangaste valla kultuurijuhi Merle Tombakuta poleks selle korraldamine üldse mõeldav olnud. Tema on hea projektikirjutaja ja mina tegelen sisupoolega. Meil on hea ja tulemuslik meeskonnatöö.

Merle oli kohe päri, kui talle rahvamuusikute kokkukutsumise plaanist rääkisin. Oleme varemgi mitme ürituse korraldamisel seljad kokku pannud. Üritust toetavad ka Sangaste vald ja Kultuurkapitali Valgamaa ekspertgrupp.»

Mis teid ennast lisaks korraldatavale üritusele Sangastega seltsimajaga seob?

«Neljandat aastat juhendan majas tegutsevat regilauluansamblit Koidu Tähed. Peale Sangaste naiste kuuluvad sellesse lauluhimulised naised Tsirguliinast, Antsla kandist ja Lasvalt. Lisaks õpetan kolmandat aastat Sangastes lastele kandlemängu.»

Kas tegu on vaid peoga?

«Laupäeva pärastlõunal viime läbi ka õpitoad. Koondorkestriga püüame meelde tuletada ja kõlama panna kaks lugu, millele ise seaded tegin, kuid mis maakondlikul laulu- ja tantsupeol suure vihmasaju tõttu ette kandmata jäid.

Uuteks lugudeks, mis õhtuks selgeks õpime, valisin kolm polkat Valgamaalt: ühe Karula kihelkonnast, teise Helmest ja kolmanda Otepäält. Ühiselt õpime selgeks veel ühe valsiloo. Noodid on juba varasemalt käes.»

Ja siis tuleb rahvapidu?

«Just. Kella seitsmest õhtul saab õpitut pidulistele esitada. Vaid kuulamiseks mõeldud lood vahelduvad tantsuplokkidega. Mängime ära ühislood ning siis on lava rahvamuusikaansamblite päralt.

Õpetame ja tantsime üheskoos ka vanu tantse nagu padespann, kikkapuu, reilender.»

Keda lisaks muusikutele peole ootate?

«Kuna üritus on tasuta, on seltsimajja oodatud kõik, kes soovivad veeta laupäevaõhtu rahvamuusikat kuulates ja vanemaaegseid seltskonnatantse keerutades.»

Pidu saab läbi – mis edasi?

«Arvan, et kujundame maakonna rahvamuusikute päeva iga-aastaseks kokkusaamiseks, mille toimumiskoht võiks olla igal aastal erinev. Elu on näidanud, et vajame üksteise tuge ja nõu. Eks ole ka tore niisama kohtuda ja tutvusi uuendada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles