Kongress keskendus põllumeeste tulevikule

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder kohtus põllumeestega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder kohtus põllumeestega. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Reedel toimus Türil Eestimaa Talupidajate Keskliidu (ETKL) kongress „EL maaelupoliitika tulevik kui taluelu ja toidutootmise kestvuse tagatis“.

Talupidajate seekordne kongress keskendus järgmise, EL programmeerimisperioodi 2014-2020 maaelu arengukavale ja selle tulevastele rakendusmeetmetele. Ettekannetega esinesid põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, ETKL-i juhatuse esimees Kalle Hamburg, Põllumajandusministeeriumi maaelu arengu osakonna juhataja Marko Gorban, ETKL-i peadirektor Kaul Nurm ja erinevate töörühmade esindajad. Toimus ka elav arutelu nii järgmise maaelu arengukava teemal kui teistes talupidajatele olulistes küsimustes.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder selgitas Euroopa Liidu ühtse põllumajanduspoliitika ja eelarve kujunemist ja Eesti võimalusi mõjutada neid otsuseid meile olulises suunas ning tõdes, et suure tõenäosusega läheb EL mitmeaastase finantsraamistiku lõpliku kokkuleppeni veel aega, kuna lisaks Ülemkogule osaleb selles protsessis esmakordselt kaasotsustajana ka Euroopa Parlament. Alles seejärel saab põllumajandusministrite nõukogu asuda ühise põllumajanduspoliitika osas lõplikke otsuseid tegema. Minister toetas ka ETKL-i seisukohta et MAK on Eesti jaoks äärmiselt oluline instrument, mis võimaldab ühise põllumajanduspoliitika raames teha meie oma põllumajanduspoliitikat ning kutsuda esile struktuurseid muutusi, milleks otsetoetustega võimalus puudub. Uue MAK-i kujundamisel on oluline tagada maaelumeetmete tasakaalustav roll otsetoetuste suhtes.

ETKL peab oluliseks EL ühise põllumajanduspoliitika otsetoetuste ehk I samba tasemete ühtlustamist EL liikmesriikide vahel aastatel 2014-2020, kuid leiab, et seda ei tohi teha II samba ehk maaelu arengukava vahendite vähendamise arvelt. Talude arengu ja multifunktsionaalse põllumajanduse tagamiseks on maaelumeetmed veelgi olulisemad kui otsetoetused.

ETKli peadirektor Kaul Nurm kritiseeris Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Herman van Rompuy ettepanekut Euroopa Ülemkogule, vähendada mitmeaastase finantsraamistiku aastateks 2014-2020 kogueelarve mahtu 10 % võrra, sh põllumajanduspoliitika eelarvet 6% võrra. Ei ole võimalik saavutada rohkem euroopat väiksema ühise eelarvega, sõnas Nurm. Eriti kahetsusväärne on see, et ettepanek kärpida maaelutoetuste ehk II samba eelarvet on 9,1 %, samas kui otsetoetuste kärpekava on 4,7 %.

Talupidajate kongress võttis ühehäälselt vastu ka deklaratsiooni.

Eestimaa Talupidajate Keskliit on suurima liikmeskonnaga põllumajandustootjaid ja metsaomanikke ühendav organisatsioon Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles