Protestitraktor ja tasuta piim jõudsid Valka

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestitraktor ja tasuta piim jõudsid Valka.
Protestitraktor ja tasuta piim jõudsid Valka. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Balti riikide põllumajandusorganisatsioonid korraldavad 12.–22. novembrini ulatusliku aktsiooni «Balti ÜPP traktor». Aktsiooni abil juhitakse tähelepanu Balti riikide ebavõrdsetele otsetoetustele. Täna õhtul jõudis protestisõnumit kandev traktor Valka.

12. novembril kell 12 alustas Tallinnast Vabaduse väljakult vana ja väsinud MTZ-80 teekonda läbi Eesti, Läti ja Leedu linnade Brüsselisse. Täna kella 17 ajal  jõudis   protestitraktor Valga linna Vabaduse 38 parklasse, kus jagati infomaterjali, peeti kõnesid ja mängis orkester.

Sõnavõtuga esines protestiaktsioonil Valgamaa põllumeeste juht Jaan Bachmann,kes rõhutas, et põllumehed ei protesti mitte toetuste väiksuse, vaid ebavõrdse kohtemise pärast toetuste maksmisel teiste EL liikmesriikidega võrreldes.Põllumeeste nõudmistele avaldasid oma sõnavõtus toetust  ka aktsioonil esinenud riigikogu liige Rein Randver ja Valgamaa Omavalitsuste Liidu juht,Tõlliste vallavanem Madis Gross.Kohaletulnutele jagati tasuta värsket  piima.

14.–16. novembrini peatub traktor Lätis Valmieras, Riias ja Bauskas, 17. novembril Leedus Kedainiais ja 20. novembril Saksamaal Berliinis ning jõuab 22. novembril Euroopa Ülemkogu kohtumise ajaks Brüsselisse.
ELi Nõukogu hoone juures, kus riigi- ja valitsusjuhid arutavad ühenduse eelarvekava aastateks 2014–2020, toimub seejärel Balti riikide põllumeeste ühismeeleavaldus.

Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt oleksid Balti riikide põllumajandustoetused ka järgmise seitsme aasta jooksul ühenduse kõige madalamad. Eesti toetused ulatuksid aastatel 2017–2020 vaid 58 protsendini ELi keskmisest.

Liiklusregistri andmetel on 70 protsenti Eesti traktoritest rohkem 10 aastat vanad. Brüsselisse sõitev vana Belarus sümboliseeribki meie põllumajanduse arenguprobleeme ja tänaseid Balti põllumeeste ebavõrdseid konkurentsitingimusi.

«Põllumeeste esindusorganisatsioonid on ellu kutsutud selleks, et võidelda meie toidutootjate huvide eest. Oleme kindlad, et Balti riikide ühisaktsioonidel on positiivne tulemus – muidu me neid ei korraldaks,» nentis Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra.

Pikemalt loe toimunud protestiaktsioonist Valgas neljapäevasest Valgamaalasest.

Copy
Tagasi üles