Juhtkiri: Tühjad haridustemplid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaalane on korduvalt kirjutanud hoonetest, mis kunagi maakonnakeskuse ilmet kaunistasid, nüüd aga kurvas seisus on. Alles teisipäevases lehes tõdesime, et Valga Jaani kirik on üha kurvemas seisus ja ootab jätkuvalt suurt rahasüsti.

Kiriku renoveerimise eest seisva sihtasutuse juht Sirje Päss on küll optimistlik, kuid on samas valmis ka selleks, et märtsis võib siiski selguda, et oodatav suurtoetus Saksamaalt võib tulemata jääda. Sel juhul tuleb taas otsima hakata uusi rahastamisallikaid.

Õnneks tõi lõppev nädal ajalooliste hoonete osas ka positiivse sõnumi. Nimelt lõppesid remonditööd Valga Vabaduse tänava koolimajas. Kuigi vahepeal tundus, et muinsuskaitseameti nõuded võivad tööde käiku pidurdada – lükati ju näiteks aknapaigaldus edasi –, on lõpptulemus kena ja loodetavasti on sellega rahul nii personal kui õpilased.

Nüüd jääb loota, et tuleval aastal jõuab lõpule ka Kungla 16 koolihoone rekonstrueerimine. Seejärel aga võib tekkida olukord, kus Valgas ikkagi mõnele koolimajale – Lembitu ja Uuel tänaval asuvatele – on raske väärilist rakendust leida. Samuti seisab Uuel tänaval juba üle aasta tühjana kutseõppekeskuse endine ühiselamu.

Tänasest Valgamaalasest võib lugeda, et tühjaks jäänud koolihoonetega on juba praegu tõsises hädas Helme vald. Mullu jäid seal tühjaks kutseõppekeskuse kompleks, sellest kevadest sulgusid ka Pokardi kooli uksed.

Nagu vallavanem Tarmo Tamm tunnistab, on tekkinud omapärane olukord: Helme aleviku hoonete osas ei leidnud riik võimalust omavalitsusele vastu tulla, Pokardi puhul pakutakse aga maju vallale lausa vägisi.

Seejuures oli vallal tõsine plaan rajada koostöös eraettevõtjaga kutsekoolist tühjaks jäänud hoonetesse hooldekodu. Haridus- ja teadusministeerium taotlust ei rahuldanud ja nüüd on hooldekodu avamiseks töös teised lahendused. Endised koolihooned aga lagunevad ... Novembrist on need ASi Riigi Kinnisvara valduses. Loodetavasti leiab ajutine omanik hoonetele peagi hea peremehe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles