Koolihoone remont lõppes plaanitust varem

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolihoone Vabaduse tänaval
Koolihoone Vabaduse tänaval Foto: Hele Heletäht

Valgas Vabaduse tänava koolihoones lõppesid remonditööd. Gümnasistide õppetöö jätkub juba soojapidavamates ja energiasäästlikumates ruumides, andis teada Valga linnavalitsuse avalike suhete spetsialist.

Kõik tööd sajandivanuses koolimajas, kus tegutseb Valga gümnaasium ning õpib ka kaks Valga põhikooli üheksandat klassi, viidi läbi vastavalt muinsuskaitse eritingimustele. Seejuures säilitati ehitise juugendarhitektuurile omane eripära.

Tööde peamine eesmärk oli vähendada energiakulusid. Restaureeriti hoone fassaad, soojustati maja vundament, paigaldati hüdroisolatsioon ja drenaaž ning vahetati välja maja katus ja vihmaveetorustik. Lisaks sai maja uued soojapidavad aknad ja välisuksed, soojustati ja tehti korda hoone pööning, ehitati uus soojasõlm ja uuendati küttesüsteemi.

«Tööd läksid maksma natuke üle poole miljoni euro ja tehti riigi saastekvoodi müügist saadud rahaga. Kallimad ja keerulisemad neist võib jagada kolmeks: katus, fassaad ja aknad,» ütles linnamajandusameti juhataja Urmas Möldre. Ta lisas, et mälestiste nimistusse kuuluvas hoones sujusid renoveerimistööd suuremate tõrgeteta ja lõpetati ligi kuu aega planeeritust varem.

Valga Vabaduse tänava koolihoones alustati 1908. aastal õppetööd C. R. Jakobsoni õetütre Marta Pärna juhtimisel, kes oli Eestis esimene eestlasest naiskoolijuht. Klassitsistlik juugendlike elementidega hoone ehitati algselt haigla tarbeks.

Copy
Tagasi üles