Omavalitsusliit kritiseerib võimukandjaid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaa arenguagentuuri juht Rein Org
Valgamaa arenguagentuuri juht Rein Org Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaa omavalitsuste liit saatis täna välja pressiteate. Selle kohaselt kinnitab liit oma vastuses regionaalministri kirjale «Omavalitsuskorralduse reformi algatamine», et ei näe mingit võimalust viia haldusreformi läbi enne 2013. aasta kohalikke valimisi. Taolise ettevõtmise tarbeks ei jätku liidu hinnangul riigi tippjuhtkonnal eesmärgilist selgust, poliitilist ühistahet ega metoodilist järjepidevust.

«Me ei saa anda hinnangut ühegi toodud mudeli sobivusele reformi läbiviimiseks, sest ükski neist ei tugine kaalukatele pikaajalistele eesmärkidele,» öeldakse vastuskirjas ministrile.

«Kohalik omavalitsus on valla või linna demokraatlikult moodustatud võimuorganite õigus, võime ja kohustus iseseisvalt korraldada ja juhtida kohalikku elu, seisab kohaliku omavalitsuse korralduse seaduses. Haldusreformi eesmärk ei saa olla midagi vähemat, kui seaduses sätestatu reaalne ja kõikidel võimutasanditel tunnetatav rakendamine,» leiavad omavalitsusjuhid.

Selleks tuleb nende hinnangul üle vaadata riigi halduskorraldus tervikuna ning kohalike omavalitsuste otsustus- ja finantsautonoomiat oluliselt tugevdada.

Lisaks eesmärkides kokku leppimisele peab haldusreform omavalitsuste liidu hinnangul tuginema laialdasele ühiskondlikule kokkuleppele, milleks eelkõige on tarvis kokkuleppeid valitsuse sees.

«Juba enam kui kümme aastat on Valgamaa omavalitsused olnud valmis haldusreformiks, kuid seni oleme näinud vaid lennukaid kavasid, mis kõik sumbunud koosmeele puudumise tõttu riigi tippjuhtkonnas,» kommenteeris Valgamaa omavalitsuste liidu tegevjuht Rein Org.

«Kuni ei ole saavutatud poliitilist kokkulepet riigi juhtkonna tasandil haldusreformi algatamise kohta, ei ole otstarbekas ega ammugi mitte riigimehelik kulutada riigi- ja omavalitsuste tasandil tuhandeid töötunde, et ikka ja jälle seisukohti võtta ja vastuseid koostada järjekordsele reformialgatustele, millel pole toetust isegi valitsuses endas,» lisas Org.

10. oktoobril saatis regionaalminister Siim Kiisler laiali ringkirja «Omavalitsuskorralduse reformi algatamine», milles palus kuu aja jooksul vastata, milline haldusreformi mudel on sobivaim reformi läbiviimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles